Hírlevél

E-mail:


2011. július 29., péntek

Daganat

A daganat lehet jóindulatú, és rosszindulatú. Ha jóindulatú, az a kisebbik rossz, mert lassan növekszik, nem képez áttétet, de térfoglalása, vagy egyébb következménye miatt általában sebészi kezelést igényel.
A rosszindulatú daganatok keletkezése során a sejt megváltozik, rendellenesen mûködik, és gyors osztódással hozzá hasonló, rendellenes sejteket hoz létre. Ezek a burjánzó sejttömegek környezetükben kiszorítják, és károsítják a szervezet sejtjeit, szöveteit. Ezen kívül a vér és nyirokerek útján a nyirokcsomókban és a távoli szervekben áttéteket hoznak létre. Végül a gazdaszervezet energiáinak teljes kimerítésével annak pusztulását okozzák.
Elõfordulási gyakoriságuk növekedése világjelenség. A fejlett ipari országokban a második leggyakoribb halálok a szív- és érrendszeri betegségek után.
Okai:
  1. genetikai Ez azt jelenti, hogy a hajlam örökölhetõ.
  2. környezeti tényezõk Ezeknek rendkívül nagy szerepük van, hiszen a daganatok 70-80%-ának kialakulása környezeti okokkal magyarázható.
  3. táplálkozási szokások és egyes emésztõszervi daganatok között összefüggés mutatható ki.
  4. dohányzás igazoltan rákkeltõ a tüdõ, szájüreg, garat, gége,  nyelõcsõ, vese, vesemedence, húgyhólyag rosszindulatú daganataiban.
  5. alkohol a máj, a szájüreg, a garat, gége és nyelõcsõ rákos megbetegedéseinek egyik oka.
  6. napsugárzás a bõr és a szem bizonyos daganatainak rizikófaktora.
  7. ionizáló sugárzás csaknem minden szervben képes daganatot okozni.
  8. bizonyos vírusok a májrák, a leukémia és nyirokrendszeri daganatok kialakulásában játszanak szerepet.
  9. hormonok, pl. anabolikus szteroidok, szintetikus ösztrogének.
  10. gyógyszerek, pl. fenacetin, immunrendszert elnyomó szerek.
  11. vegyi anyagok, pl. aromás aminok, arzén, azbeszt, benzén, klorometiléter, mustárgáz, nikkellpor, szénhidrogének, vinilklorid.
Mivel a daganatok idõben való felismerése nehéz, mire panaszokat okoz, addigra rendszerint már olyan stádiumban van a betegség, amelyben a kezelés nem hoz gyógyulást, ezért rendkívül nagy jelentõsége van a megelõzésnek, a rendszeresen végzett szûrõvizsgálatoknak.
Mit tehetsz a megelõzés érdekében?
A szervezetünk minden sejtjében van egy védőenzim, ami folyamatosan vizsgálja a sejt örökítő anyagát. Ha hibát talál, azt azonnal kijavítja. Ez azért fontos, mert a daganat az örökítő anyag károsodása miatt indul burjánzásnak. Napjainkban nagyon sok környezeti ártalom ér bennünket, amik károsíthatják a sejtmagot, viszont nem táplálkozunk úgy, hogy ez az enzim elegendő mennyiségben tudjon termelődni. Ha ez az egyensúly felborul, akkor... Szóval add meg mindazt a testednek, ami ahhoz kell neki, hogy egészségesen tudjon működni. Nagyon jól kitalált szerkezet. Ha mégis kialakult egy kicsike daganat, ez figyelmeztető jel, hogy változtatnod kell az életmódodon, a gondolkodásmódodon. A betegség úgyis rákényszerít erre, de jobb, ha Te változtatsz, nehogy késő legyen. Abban az esetben, ha elkapott a hagyományos kezelés gépszíja, akkor is tudd, hogy a legfontosabb, ami Téged megvéd a betegségtől, a saját immunrendszered. Tápláld ahogy még soha eddig, mert a kemo- és sugárterápia nem kíméli. Nem mindegy mit veszítesz.

Nincsenek megjegyzések: