Hírlevél

E-mail:


2011. július 15., péntek

faggyúmirigy-túlműködés

A faggyúmirigyek betegségei hátterében rendszerint a mirigyek túlműködése áll, ami gyakran gyulladással párosul. A gyulladás igen változatos lehet: a felszínes képződményektől egészen a mélybe terjedő sipolyozó, befertőződött gennyel teli zacskókig. Az akne általában a fiatal korosztályt érinti. A másik, faggyúmirigyekhez kapcsolható, de inkább a középkorúakat, illetve idősebb korosztályt érintő betegség az ún. rosacea, amely az orcák pirosas gyulladását jelenti. Ez a betegség az orrot és középarcot érinti, inkább bőrpírral, kevésbé gennyes tünetekkel jár. Ritkán a száj körül és az állon előforduló vöröses kiütések is kialakulhatnak. Utóbbit száj körüli bőrgyulladásnak (perioralis dermatitis) is nevezik.


Az akne kialakulását és a klinikai képet a hormonok, a faggyútermelés, a bőr elszarusodásának menete, a bőr járulékos baktériumflórája és az esetleges bakteriális felülfertőződés együttesen határozzák meg. Mivel serdülőkorban a bőr elszarusodásának mértékék jelentősen fokozó ún. androgén hormonok szintje nagyfokban megváltozik, a betegség képe serdülőkorban kezd kialakulni. A zavar első lépéseként még csak mikroszkopikus a bőr mélyében kiinduló elváltozásról van szó, amikor a kóros mértékű elszarusodás a faggyúmirigyek kivezetőcsövét elzárja. Ez az elzáródás, mint egy cella a bőr mélyébe zárja a faggyúból, elszarusodott hámból és baktériumokból álló együttest. A bezárt baktériumok a faggyút alkotóelemeire, zsírsavakra kezdik bontani, ami irritálja a mirigy falát, tovább fokozva a gyulladást. A fokozott faggyútermelés kitágítja a mirigy falát így kialakul egy ciszta, ami a feszülés miatt megreped, és irritáló tartalma a szövetek közé kerülve súlyos gyulladást idéz elő. Ez tályogképződéssel járhat, ami a későbbiekben csak súlyos heggel gyógyul.

A betegség általában serdülőkorban kezdődik, krónikus állapot, mely felnőttkorig fennállhat, de idővel a tünetek mérséklődnek. Általánosságban igaz, hogy az elváltozások néhány hét után általában jól válaszolnak a kezelésre, de időről időre fellángolhatnak. Orvosilag nem veszélyes, kivételt képez a kezeletlen, súlyos fertőzés. Hegesedés akkor jelentkezhet, ha a súlyos akne kezeletlen marad.

Az aknéval ellentétben a rosacea eredete kevésbé ismert. Jellemzője, hogy világos bőrűeken gyakoribb, és az étrend, valamint a zsíranyagcsere nem játszik szerepet kialakulásában. A száj körüli gyulladás eredete ugyancsak ismeretlen, a hidratáló zsíros kozmetikumok szerepet játszhatnak kialakulásában.

Tünetei, felismerése

Az aknét megjelenés alapján felszínes és mély típusokba soroljuk. A felületesre a fehér (zárt) vagy fekete (nyitott) mitesszerek a jellemzőek. Nagyobb gyulladt elváltozások, csak nyomkodás hatására jönnek létre. A mély típus esetében a gyulladt, gennyes elváltozások a jellemzőek, melyek vagy a külvilágra ürülnek, vagy a mélybe terjednek. Ilyen elváltozások az arc mellett megjelenhetnek a vállon, törzsön, nyakon, illetve a mellen. A felszínes típus ritkán, a mély típus gyakran hagy hátra heges képződményeket. A tünetek az évszaktól is részben függnek. Télen zárt környezetben kisebb a bőr öntisztulása, így a kép súlyosbodik, nyáron viszont a napsugárzás jótékony hatása miatt enyhülnek a tünetek.

A rosacea okozta panaszok igen hasonlítanak az akné tüneteire, azonban mitesszerek nem jellemzik. Rosacea jelenhet meg a törzsön és végtagokon is. Speciális formája az orra terjedő dudoros, vörös elváltozás. A perioralis dermatitis képe a felületes aknéra és rosacea keverékére hasonlít. Jellemzője, hogy az ajakpír és az elváltozás között vékony ép bőrsáv látható.

Kezelése

Általánosságban elmondható, hogy a serdülőkorban mindenki átesik valamilyen fokú akne képződésén. Ez idővel meggyógyul. A zsíros kozmetikumok bizonyítottan rontják az állapotot, a fertőtlenítő hatású szappanokhoz hasonlóan. Utóbbiak a bőr normál baktériumflóráját befolyásolják, elpusztítják azt, így bőrünk természetes védekezőképessége sérül.

A bőr általános szappanokkal történő rendszeres tisztítása segít a helyzeten. A bőr zsírosodásánál fontos és praktikus tényező a haj hosszúsága. A lelógó hosszú haj könnyen zsírosodik és tömíti el a pórusokat. Jelenlegi ismereteink szerint a sport, a szexuális élet, vagy a táplálkozási szokások nincsenek összefüggésben az akne kialakulásával.

Amennyiben valamely étel irritáló hatása merül fel, szükségessé válik annak drasztikus megvonása. Ha a tünetek ennek következtében javulnak, és csak az ismételten elfogyasztott étel hatására újulnak ki a tünetek, felmerül az adott étel oki szerepe. Az akne legtöbb esetben a serdülő korosztályt érinti, ami a betegnek és a szülőknek egyaránt komoly pszichés megterhelést okozhat. Fontos, hogy a szülők beszéljenek serdülőkorú gyermekeikkel a problémáról, értessék meg velük, hogy a tünetek csak átmenetiek. Ha szükséges kérjék ki kozmetikus, bőrgyógyász tanácsát. A felületes mitesszereket forró vizes borogatás után ún. mitesszernyomóval el lehet távolítani, de a gyulladt elváltozásokat, csak akkor próbáljuk meg eltávolítani, miután tisztán, láthatóan a felszínre törnek. Az otthoni fürdőszobai nyomogatás helyett helyesebb a szakember, kozmetikus felkeresése. A felületes gyulladt típusban antibiotikum vagy A-vitamin-készítmények óvatos külső alkalmazása válhat indokolttá, de jó hatással van a kvarclámpa, illetve a napfény szárító hatása is.

A mély akne kezelésének fő célja a későbbi hegképződés mérséklése. Ilyenkor széles spektrumú antibiotikum és A-vitamin-készítmény szájon át történő bevitele a kezelés fő alapja. Az A-vitamin túlzott fogyasztása igen sok mellékhatással járhat, ezért csak nagyon óvatosan lehet alkalmazni. Javasolt bőrgyógyász tanácsát kérni. A helyi szteroidok használata szigorúan tilos.

A rosacea kezelése helyi vagy szájon át történő antibiotikumok adásával történhet. A speciális dudoros vörös orr, sebészeti plasztikát igényel. A száj körüli bőrgyulladásnak szájon át történő antibiotikum vagy A-vitamin-készítmény adása a megfelelő terápia.

Megelőzése

Az akne megelőzésében kulcsfontosságú a bőr tisztántartása. Nagyon zsíros bőr esetén arclemosó használata, valamint a zsíros, olajos ételek mérsékelt fogyasztása javasolt. A rosacea és perioralis dermatitis ismeretlen kóreredete miatt nincsen bizonyított módszer a megelőzéshez, de a rosacea-nál felmerült a fűszeres ételek és az alkohol kedvezőtlen hatása. 

Nincsenek megjegyzések: