Hírlevél

E-mail:


2011. július 20., szerda

Étkezési tanácsok veseköveseknek

A diéta célja a kő növekedésének lassítása és újraképződésének megakadályozása.
A következő szempontok minden típusú vesekő esetén fontosak:
Vitaminok közül az A-és B6-vitamin gátolja a kőképződést, ezért az étrendben legyenek A-vitamint és karotint tartalmazó élelmianyagok. Gyakran érdemes B6-vitaminnal is kiegészíteni.
Leggyakrabban előforduló vesekövek a következők: kálcium-oxalát-., húgysav-, cisztin- és foszfátkövek.

Kálcium-oxalát kő

Kálcium-oxalát kő esetén a kálcium és oxalát tartalmú élelmiszereket kell csök kenteni. Kalciumban gazdag a tej és tejtermékek, olajos magvak, hüvelyesek és egyes zöldfőzelékek ( pontos értékeket a mellékelt táblázatból tudhat meg). Kálciumból a napi szükséglet felnőtteknek 800 mg., kálciumkő esetén ennek felétől többet naponta nem ajánlunk. Oxálsav bevitelt azzal tudjuk csökkenteni, ha nem fogyasztunk sóskát, spenótot, rebarbarát, zöldbabot, kakaót, csokoládét, túl sok erősre főzött kávét és fekete teát.

Húgysavkő

A húgysavköves beteg esetében az általános szempontokon kívül jó hatású a vizelet vegyhatásának lúgos irányba történő eltolása, mert lúgos közegben a húgysavak nehezebben csapódnak ki. A gyümölcs- és főzelékfélék, valamint a tej lúgos irányba tolják el a vizelet ph-ját, tehát ezek az élelmianyagok bőségesen szerepeljenek az étrendben. Kerülni kell viszont azokat, amik savasítanak, ezek: húsok, tojás, cereáliák (liszt és ezekből készült termékek, rizs) és más magas fehérjetartalmú élelmiszerek.

Foszfátkő

A foszfátkő általában kalcium-foszfát vagy ammónium-magnézium foszfát. Kezelésénél törekszünk a vizelet vegyhatásának savas irányba történő eltolására. Tehát tartalmazzon az étrend bőségesen húsokat, lisztből készült ételeket, valamint csökkentsük a zöldség- és gyümölcsfogyasztást.

Cisztinkövek

Cisztinkő kialakulása esetén mérsékeljük a kén tartalmú amonosavakat (metionin, cisztin, cisztein) tartalmazó fehérjék fogyasztását. Ez azt jelenti, hogy lehetőleg kihagyjuk az étrendből a húst, halat, tojást, tej- és tejtermékeket.
ÉlelmiszerekKalciumFoszforMagnéziumÉlelmiszerekKalciumFoszforMagnézium
Tej, tejtermék
Hús, hal
Tejpor1200967110Olajos hal, ponty27032430
Trappista sajt60040066Sovány sertés17180142
Juhtúró40025042Marha1018036
Tej1207017Csirke53030
Túró901806
Zöldségféle
Joghurt, kefír, aludtej1207016Paraj13316053
Gabonafélék
Sóska1137060
Szója200500360Szárazbab106400217
Zabpehely71160110Lencse74400164
Bakonyi barna kenyér3021060Karalábé436724
Rozsos kenyér309550Zöldborsó4111042
Száraztészta/ 4 tojásos2522180Retek333410
Fehér kenyér2012036Káposzta335020
Félbarna kenyér2010050Zöldbab322616
Rizs89013Fejes saláta283119
Gyümölcsök
Sárgarépa284335
Málna293118Paprika143312
Szőlő283014Burgonya95725
Cseresznye201519
Olajos magvak
Banán1109460Mogyoró290360140
Csipkebogyóíz70107130Mandula238368450
Narancs445022Dióbél202400256
Meggy35,52520    
Egres303914    
Az értékeket mg/100 gramm tisztított nyersanyagra vonatkoznak.

Nincsenek megjegyzések: