Hírlevél

E-mail:


2011. július 20., szerda

Ajánlás lisztérzékenyeknek

Következzék a diéta alapelveinek gyakorlatias szemléletű összefoglalása, és a fogyasztható ételek részletes leírása. Figyelmébe ajánljuk nem csak a betegeknek, de minden családtagnak és barátnak, aki vendégül szeretné látni lisztérzékeny szeretteit.


A diéta alapelvei

A diéta célja a kórokként számon tartott fehérjének, a gluténnak - pontosabban annak alkohololdékony komponensének, a gliadinnak - a kiiktatása az étrendből. A glutén a búzában, árpában, rozsban és zabban fordul elő. Az e gabonák lisztjével gyártott ételeket akkor sem szabad fogyasztani, ha azokban csak nyomokban található meg a cöliákiások vékonybélbolyhait károsító, számukra toxikus gliadin. A diétát szigorúan egész életen át be kell tartani, mert ellenkező esetben a tünetek ismét jelentkeznek.
A helyesen betartott diéta nem okozza egyetlen tápanyag hiányát sem.
A helyes diétával a károsodott bélnyálkahártya 2-3 hónap alatt teljesen regenerálódik, aminek következtében nemcsak a tünetek szűnnek meg, de a bél nyálkahártyájának általános felszívóképessége is javul.
Ha röviden össze akarnánk foglalni a diéta lényegét, akkor azt mondhatjuk, hogy a nem fogyasztható gabonákat helyettesítjük más növényi alapanyagokkal.
A 10/1998 (VI.30) MÉM-SZEM rendelet szerint gluténmentes az az élelmiszer, amelynek előállítása, raktározása és árusítása során biztosították, hogy a búzát, árpát, rozst vagy ezekből származó bármely élelmiszer alapanyagot (pl. keményítőt) még nyomokban sem tartalmaz. Az újabb gluténmentes termékek nevei a NÉPJÓLÉTI KÖZLÖNYBEN és az OÉTI által kiadott listákban jelennek meg.


Gabonamagvak, őrlemények és kenyerek

A búza, árpa és a rozs pehely és liszt, ill. a zabpehely fogyasztása tilos. Helyettük javasolt a kukorica, a rizs, a köles, a hajdina, a sárgaborsó és a szójaliszt, valamint a kukorica és a burgonyakeményítő. Ma már készen kaphatók gluténmentes kenyerek (Gliadinmentes kenyér, Gliadinmentes kukoricás kenyér, Barbara gluténmenets kenyér, Loprofin szeletelt kenyér), de lehetőség nyílik az otthoni kenyér és süteménykészítésre a különböző glutént nem tartalmazó kenyérporokkal (Loprofin kenyérpor, Emese kukoricás kenyérpor, Barbara gluténmentes kenyérpor, Mantler liszt stb.) és süteményporokkal (Barbara gluténmentes süteménypor). A választék bővítését szolgálják az extrudált kenyérfélék (Gluténmentes Abonett extrudált kenyér) és gabonapelyhek (Gluténmentes natúr kukoricapehely). Ezeket pontosan az OÉTI hivatalos listáján találja meg.


Tészták, sütemények, kekszek

Csak a gluténmentes listán szereplő készítmények, ill. a házilag gluténmentes alapanyagokból előállított termékek fogyaszthatók. A száraztészták közül a Loprofin spagetti, spirál tészta, Gabonatermesztési Kutató Kht. (pl: Fe-Mini fehérjeszegény száraztészta), a "Diéta" Diétás süteményeket Készítő Gmk. (pl: Barbara glzténmentes száraztészták, Tóth Antal diétás alapanyagkészítő (Tóthék tésztája: cérnametélt, orsó) és az Egyetértés Mg. Szövetkezet (Tárkányi gluténmnetes aprótészta, eperlevél, spagetti) listán szereplő készítményei fogyaszthatók. A sütemények és a kekszek közül a Loprofin csokis és fűszeres keksz, a nápolyik fogyaszthatók. Ezen kívül a Nyugat-Pest Megyei Sütőipari Vállalat (Kukoricalisztes édes teasütemény), a Mátészalkai Sütőipari Vállalat (Gluténmentes keksz) és a "Diéta" Diétás Süteményeket Készítő Gmk. (pl: Barbara gluténmentes perec) listán szereplő készítményei fogyaszthatók.

Húsok, húsipari termékek

Hal, baromfi, sovány sertés, marha, nyúl, vad párolva, főzve, sütve, fóliában, sütőzacskóban sütve, római tálban grillezve, mikrohullámú sütőben elkészítve fogyaszthatók. A húsipari készítmények (hurka, kenőmájas, párizsi, stb.) és húskonzervek (vagdalthús, májkrém, húskrém) állománymódosítóként glutént tartalmazhatnak, ezért csak az OÉTI-listán szereplő termékek fogyaszthatók. A Pick Szeged Rt. összes terméke és a bajai Délhús Rt. listán szereplő készítményei fogyaszthatók.


Tej és tejtermékek

Az ízesítés nélküli tej, író, túró, juhtúró fogyasztható. A natúr kefir, joghurt, tejföl, tejdesszert, joghurt hab, túrókrém, ízesített joghurt csak akkor fogyasztható, ha jelölten gluténmentes, illetve, ha a gyártó cég garantálja, hogy az általa előállított termék gluténmentes. A sajtok - a holland sajtokat kivéve - szabadon fogyaszthatók.


Tojás

A tojás gluténmentes, ezért tetszés szerint (főzve, sütve) fogyasztható.


Gyümölcsök, zöldségek

Gluténmentesek, frissen fogyasztva és gyorsfagyasztva egyaránt használhatók. A gyorsfagyasztott burgonya gluténtartalmú lehet, ezért ez kivétel. A gyümölcsök közül az import zöld alma gluténtartalmú bevonatot tartalmazhat, fogyasztása tilos.

Zsiradékok

Gluténmentesek, kivéve egyes szalonnafélék. Itt is csak a listán szereplők fogyaszthatók.


Édesipari termékek és nassolnivalók

Ezek keményítőt, gabonát tartalmazhatnak, ezért csak a listán szereplő készítmények fogyaszthatók. Gluténmentes készítmények: pl. a Stollwerk termékek közül a Tibi tej és étcsokoládé, a Vadász szelet, a zselés szaloncukor, a Karamella Classic, stb.
Nassolásra javasolható gluténmentes ételek:
  • rizs- és kukoricapehely (csak, ha a csomagoláson gluténmentességet garantáló megjelölés található
  • otthon készített müzli
  • gyümölcsök
  • olajos magvak


Fűszerek és ízesítő anyagok

A zöld és száraz fűszernövények gluténmentesek. A levesporok, leveskockák, mártásporok, ételízesítők, fűszerkeverékek, fűszerkrémek, ketchup, mustár, majonéz többsége gluténtartalmú, ezért csak a gluténmentes termékek listáján szereplők közül lehet választani.

Italok, élvezeti szerek

A víz, ásványvíz, rostos és szénsavas üdítők, teák gluténmentesek, de a malátából készült pótkávé, valamint az instant kakaó és kávé fogyasztása tilos.
Az aromából és tiszta szeszből készült alkoholos italok, akárcsak a bor, a kukoricából készült sör gluténmentes, de a gabonából erjesztett italok (vodka, whisky, gabonapálinka és sör) gluténtartalmúak, ezért fogyasztásuk tilos.

Fogyókúrás porok, rostkoncentrátumok

Ezek a speciális élelmiszerek búza- vagy zabkorpát tartalmazhatnak, ezért fogyasztásuk tilos. Az étrend kiegészítő tabletták hordozó anyaga lehet gluténtartalmú, ezért csak a garantáltan gluténmentes készítmények fogyaszthatók.

Bébiételek

Az egy éves korig adható bébitápszerek és bébiételek csak akkor hozhatók forgalomba, ha garantáltan gluténmentesek, ezért ezek nyugodtan alkalmazhatók.

A lisztérzékeny diéta betartásához, az étrend összeállításához szolgálunk egy jól használható listával, ahol az egyes javasolható ételek konkrétan is szerepelnek.


Konyhatechnológia

A konyhatechnológiai eljárások során is biztosítani kell a gluténmentességet. A hőbehatáson alapuló eljárások közül alkalmazható a főzés, sütés, párolás.
A sűrítés történhet rántással, hintéssel és habarással, de természetesen nem használható hozzájuk a hagyományos búzaliszt. Helyettük gluténmentes kenyérporok, rizs-, kukorica- és sárgaborsóliszt, burgonya- és kukoricakeményítőalkalmazható. A lazítás történhet rizzsel, kukoricadarával, kukoricapehellyel, szójapehellyel és más gluténmentes termékből készült darálékkal, tojássárgával (9 hónapos kor után), tojásfehérjével (1 éves kor után), élesztővel, szódabikarbónával, Danone tejföllel.
A sütőpor gluténtartalmú lehet, alkalmazása tilos, helyette tökéletesen megfelel az egyszerű szódabikarbóna azonos mennyisége.

Reggelire és kisétkezésre javasolt ételek:

Vaj, Delma (ízesítés nélküli), Ráma, Flóra margarin, natúr tehéntúró, túrókrém: otthon ízesíthető: köménnyel, kaporral, zöldpetrezselyemmel, póréhagymával, Danone tejföllel, sajtok, sajtkrém, krémsajt, reszelt sajt, Pick felvágottak: téli szalámi, sonkaszalámi, párizsi, virsli, kenőmájas, sonkás felvágott (Délhús Rt. Baja), párizsikrém (otthon készült), főtt virsli, húspástétom, májpástétom (házi), teflonban sült rántotta, asztali gyümölcs (kivéve a zöld alma), sült gyümölcs, gyümölcssaláta, kukoricás keksz, kukoricás pogácsa, juhtúrós pogácsa, kukoricás kenyér, rizslisztes kenyér, kukorica pelyhes kenyér, kukoricalisztből készült kalács, Loprofin kenyér, Loprofin fűszeres keksz, nápolyik, csokis keksz.

Levesek:

Nincsenek megjegyzések: