A diéta célja a kő növekedésének lassítása és újraképződésének megakadályozása.
A következő szempontok minden típusú vesekő esetén fontosak:
Vitaminok közül az A-és B6-vitamin gátolja a kőképződést, ezért az étrendben legyenek A-vitamint és karotint tartalmazó élelmianyagok. Gyakran érdemes B6-vitaminnal is kiegészíteni.
Leggyakrabban előforduló vesekövek a következők: kálcium-oxalát-., húgysav-, cisztin- és foszfátkövek.
Kálcium-oxalát kő
Kálcium-oxalát kő esetén a kálcium és oxalát tartalmú élelmiszereket kell csök kenteni. Kalciumban gazdag a tej és tejtermékek, olajos magvak, hüvelyesek és egyes zöldfőzelékek ( pontos értékeket a mellékelt táblázatból tudhat meg). Kálciumból a napi szükséglet felnőtteknek 800 mg., kálciumkő esetén ennek felétől többet naponta nem ajánlunk. Oxálsav bevitelt azzal tudjuk csökkenteni, ha nem fogyasztunk sóskát, spenótot, rebarbarát, zöldbabot, kakaót, csokoládét, túl sok erősre főzött kávét és fekete teát.
Húgysavkő
A húgysavköves beteg esetében az általános szempontokon kívül jó hatású a vizelet vegyhatásának lúgos irányba történő eltolása, mert lúgos közegben a húgysavak nehezebben csapódnak ki. A gyümölcs- és főzelékfélék, valamint a tej lúgos irányba tolják el a vizelet ph-ját, tehát ezek az élelmianyagok bőségesen szerepeljenek az étrendben. Kerülni kell viszont azokat, amik savasítanak, ezek: húsok, tojás, cereáliák (liszt és ezekből készült termékek, rizs) és más magas fehérjetartalmú élelmiszerek.
Foszfátkő
A foszfátkő általában kalcium-foszfát vagy ammónium-magnézium foszfát. Kezelésénél törekszünk a vizelet vegyhatásának savas irányba történő eltolására. Tehát tartalmazzon az étrend bőségesen húsokat, lisztből készült ételeket, valamint csökkentsük a zöldség- és gyümölcsfogyasztást.
Cisztinkövek
Cisztinkő kialakulása esetén mérsékeljük a kén tartalmú amonosavakat (metionin, cisztin, cisztein) tartalmazó fehérjék fogyasztását. Ez azt jelenti, hogy lehetőleg kihagyjuk az étrendből a húst, halat, tojást, tej- és tejtermékeket.
Élelmiszerek | Kalcium | Foszfor | Magnézium | Élelmiszerek | Kalcium | Foszfor | Magnézium |
Tej, tejtermék | Hús, hal | ||||||
Tejpor | 1200 | 967 | 110 | Olajos hal, ponty | 270 | 324 | 30 |
Trappista sajt | 600 | 400 | 66 | Sovány sertés | 17 | 180 | 142 |
Juhtúró | 400 | 250 | 42 | Marha | 10 | 180 | 36 |
Tej | 120 | 70 | 17 | Csirke | 5 | 30 | 30 |
Túró | 90 | 180 | 6 | Zöldségféle | |||
Joghurt, kefír, aludtej | 120 | 70 | 16 | Paraj | 133 | 160 | 53 |
Gabonafélék | Sóska | 113 | 70 | 60 | |||
Szója | 200 | 500 | 360 | Szárazbab | 106 | 400 | 217 |
Zabpehely | 71 | 160 | 110 | Lencse | 74 | 400 | 164 |
Bakonyi barna kenyér | 30 | 210 | 60 | Karalábé | 43 | 67 | 24 |
Rozsos kenyér | 30 | 95 | 50 | Zöldborsó | 41 | 110 | 42 |
Száraztészta/ 4 tojásos | 25 | 22 | 180 | Retek | 33 | 34 | 10 |
Fehér kenyér | 20 | 120 | 36 | Káposzta | 33 | 50 | 20 |
Félbarna kenyér | 20 | 100 | 50 | Zöldbab | 32 | 26 | 16 |
Rizs | 8 | 90 | 13 | Fejes saláta | 28 | 31 | 19 |
Gyümölcsök | Sárgarépa | 28 | 43 | 35 | |||
Málna | 29 | 31 | 18 | Paprika | 14 | 33 | 12 |
Szőlő | 28 | 30 | 14 | Burgonya | 9 | 57 | 25 |
Cseresznye | 20 | 15 | 19 | Olajos magvak | |||
Banán | 110 | 94 | 60 | Mogyoró | 290 | 360 | 140 |
Csipkebogyóíz | 70 | 107 | 130 | Mandula | 238 | 368 | 450 |
Narancs | 44 | 50 | 22 | Dióbél | 202 | 400 | 256 |
Meggy | 35,5 | 25 | 20 | ||||
Egres | 30 | 39 | 14 |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése