Hírlevél

E-mail:


2011. július 20., szerda

Gyomor- és nyombélfekély diétás kezelése

Gyomor-, és nyombélfekély esetén a diéta a savviszonyokhoz alkalmazkodik. Általában magas gyomorsavszintet találunk, ezért fontos a savtermelés csökkentése.
Akut betegség vagy vérzés után az étrendet fokozatosan építjük fel a folyékonytól a pépesen keresztül szilárdig.
Fontosabb diétás alapelvek:
Ajánlottak a gyakori, kis étkezések, naponta öt-hat alkalommal együnk, de egyszerre ne túl sokat.
Még kis mértékben se fogyasszon savas, savanyú ételeket (ecetest), alkoholos italokat, kávét , sertés zsírt, csípős fűszereket (csípős paprika, bors, torma, mustár, gyömbér). Kerülje a dohányzást, és a tömény édességek fogyasztását.
Ne fogyasszon barna-, korpás-, rozsos-, magvas kenyeret és péksüteményt. Helyette a másnapos fehér kenyeret, zsemlét, esetleg félbarnát válassza.
A durva rostot tartalmazó zöldségféléket szintén kerülni kell (káposzta, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, szárazbab, száraz borsó, lencse, vöröshagyma, fokhagyma, kukorica).
Zöldségfélék közül ajánlott: burgonya, sárgarépa, tök, sütőtök, cukkini, patisszon, spenót, cékla, petrezselyem, a panaszok múltával lehet zsenge zöldbab és zöldborsó is, de az első 1-2 alkalommal le kell passzírozni.
Gyümölcsök közül alma-, birsalma kompóttal, őszibarack befőttel lehet kezdeni, vagy szűrt gyümölcsleveket lehet inni. Nyersen először hámozott almát lehet fogyasztani, majd később más hámozható és kimagozható gyümölcsöt is lehet (barack, banán), 1-2 hét múlva narancs, mandarin is lehet.
Kerüljük az apró magvas gyümölcsöket: eper, málna, ribizli, kivi, szeder, szőlő.
Húsok közül a baromfi ajánlott, valamint a sovány sertés-, sovány marhahús. Eleinte főzve és darálva, majd párolva, esetleg enyhén grillezve lehet elkészíteni.
Az ételkészítés főleg a főzés, párolás legyen, rántás helyett hintés vagy habarás.
Az ételeket dúsíthatjuk tejjel, tejporral, tejszínnel, tejföllel, sajttal, vajjal, margarinnal, olajjal (ezek a könnyen emészthető zsiradékok jó hatásúak, mivel bevonják a nyálkahártyát, ezáltal a gyomorsav nehezebben tudja azt károsítani).
A sertés zsír és a bő zsírban sült ételek (hasábburgonya, rántott hús) néhány hónapig kerülendők.
Kerülje a felesleges sózást, a túlzott sóbevitel a gyomorsav termelést fokozza. Ételei ízletessé tételéhez használjon zöld fűszereket: petrezselyemzöld, zeller zöld, majoránna, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, kapor, borsikafű, kömény, babérlevél, szegfűszeg, fahéj, vanília, citromlé.

A következő táblázatban az ajánlott és a kerülendő élelmiszerek listáját találja.
  javasolt élelmiszerek nem javasolt élelmiszerek
kenyér, péksüteményekmásnapos fehér-, félbarna kenyér, zsemle, kiflibarna kenyér, rozskenyér, korpás magvas pékáruk
tej és tejtermékek2,8%-os tej, kefir, joghurt, sajt, ömlesztett sajt, zsíros tehéntúró, tejföl, tejszínfüstölt sajt, penészes sajt
tojásételek készítéséhez kis mennyiségben felhasználható, lágytojásrántotta, ham and eggs
húsoksovány baromfi, sertés marha, halhús főzve, párolva (vagdaltnak, húsgombócnak, felfújtnak), zsírszegény sütési technikával elkészítve (alufóliában, teflonban)bő zsírban sült húsok, pörköltek
húskészítményekpárizsi, krinolin szafaládé, virsli, Zala felvágott, pulykajava, egyéb baromfi felvágott, sonka szalámi, gépsonka, Kaposi sonka, Piknik sonkazsírosabb fűszeres készítmények, , szalonnafélék, hurkafélék, füstölt készítmények, olajos halkonzervek, csípős fűszerezésű húskészítmények, kolbászok
zöldség- és főzelékféléka legtöbb főzelékféle ajánlható (fejes saláta, zöldborsó, zsenge karalábé, paraj, sóska, sütőtök, egyéb tökfélék, fehérrépa, sárgarépa) főzve, párolva, gőzölve, főzeléknek (diétás rántással, lisztszórással, habarással sűrítve)száraz hüvelyesek, káposztafélék, vöröshagyma, fokhagyma
gyümölcsökmiden gyümölcs, ami nem okoz panasztapró magvas gyümölcsök (kivi, málna, eper), olajos magvak
zsiradékoknövényi eredetű olajok, vaj margarin, vajkrém, tejszínes krémek, sajtkrémekállati eredetű zsírok
italokgyümölcs-, zöldséglevek, tea, ásványvíz, turmixitalokerős fekete kávé, szénsavas üdítők, alkoholtartalmú italok

Nincsenek megjegyzések: