Gyomor-, és nyombélfekély esetén a diéta a savviszonyokhoz alkalmazkodik. Általában magas gyomorsavszintet találunk, ezért fontos a savtermelés csökkentése.
Akut betegség vagy vérzés után az étrendet fokozatosan építjük fel a folyékonytól a pépesen keresztül szilárdig.
Fontosabb diétás alapelvek:Ajánlottak a gyakori, kis étkezések, naponta öt-hat alkalommal együnk, de egyszerre ne túl sokat.
Még kis mértékben se fogyasszon savas, savanyú ételeket (ecetest), alkoholos italokat, kávét , sertés zsírt, csípős fűszereket (csípős paprika, bors, torma, mustár, gyömbér). Kerülje a dohányzást, és a tömény édességek fogyasztását.
Ne fogyasszon barna-, korpás-, rozsos-, magvas kenyeret és péksüteményt. Helyette a másnapos fehér kenyeret, zsemlét, esetleg félbarnát válassza.
A durva rostot tartalmazó zöldségféléket szintén kerülni kell (káposzta, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, szárazbab, száraz borsó, lencse, vöröshagyma, fokhagyma, kukorica).
Zöldségfélék közül ajánlott: burgonya, sárgarépa, tök, sütőtök, cukkini, patisszon, spenót, cékla, petrezselyem, a panaszok múltával lehet zsenge zöldbab és zöldborsó is, de az első 1-2 alkalommal le kell passzírozni.
Gyümölcsök közül alma-, birsalma kompóttal, őszibarack befőttel lehet kezdeni, vagy szűrt gyümölcsleveket lehet inni. Nyersen először hámozott almát lehet fogyasztani, majd később más hámozható és kimagozható gyümölcsöt is lehet (barack, banán), 1-2 hét múlva narancs, mandarin is lehet.
Kerüljük az apró magvas gyümölcsöket: eper, málna, ribizli, kivi, szeder, szőlő.
Húsok közül a baromfi ajánlott, valamint a sovány sertés-, sovány marhahús. Eleinte főzve és darálva, majd párolva, esetleg enyhén grillezve lehet elkészíteni.
Az ételkészítés főleg a főzés, párolás legyen, rántás helyett hintés vagy habarás.
Az ételeket dúsíthatjuk tejjel, tejporral, tejszínnel, tejföllel, sajttal, vajjal, margarinnal, olajjal (ezek a könnyen emészthető zsiradékok jó hatásúak, mivel bevonják a nyálkahártyát, ezáltal a gyomorsav nehezebben tudja azt károsítani).
A sertés zsír és a bő zsírban sült ételek (hasábburgonya, rántott hús) néhány hónapig kerülendők.
Kerülje a felesleges sózást, a túlzott sóbevitel a gyomorsav termelést fokozza. Ételei ízletessé tételéhez használjon zöld fűszereket: petrezselyemzöld, zeller zöld, majoránna, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, kapor, borsikafű, kömény, babérlevél, szegfűszeg, fahéj, vanília, citromlé.
A következő táblázatban az ajánlott és a kerülendő élelmiszerek listáját találja.
A következő táblázatban az ajánlott és a kerülendő élelmiszerek listáját találja.
javasolt élelmiszerek | nem javasolt élelmiszerek | |
kenyér, péksütemények | másnapos fehér-, félbarna kenyér, zsemle, kifli | barna kenyér, rozskenyér, korpás magvas pékáruk |
tej és tejtermékek | 2,8%-os tej, kefir, joghurt, sajt, ömlesztett sajt, zsíros tehéntúró, tejföl, tejszín | füstölt sajt, penészes sajt |
tojás | ételek készítéséhez kis mennyiségben felhasználható, lágytojás | rántotta, ham and eggs |
húsok | sovány baromfi, sertés marha, halhús főzve, párolva (vagdaltnak, húsgombócnak, felfújtnak), zsírszegény sütési technikával elkészítve (alufóliában, teflonban) | bő zsírban sült húsok, pörköltek |
húskészítmények | párizsi, krinolin szafaládé, virsli, Zala felvágott, pulykajava, egyéb baromfi felvágott, sonka szalámi, gépsonka, Kaposi sonka, Piknik sonka | zsírosabb fűszeres készítmények, , szalonnafélék, hurkafélék, füstölt készítmények, olajos halkonzervek, csípős fűszerezésű húskészítmények, kolbászok |
zöldség- és főzelékfélék | a legtöbb főzelékféle ajánlható (fejes saláta, zöldborsó, zsenge karalábé, paraj, sóska, sütőtök, egyéb tökfélék, fehérrépa, sárgarépa) főzve, párolva, gőzölve, főzeléknek (diétás rántással, lisztszórással, habarással sűrítve) | száraz hüvelyesek, káposztafélék, vöröshagyma, fokhagyma |
gyümölcsök | miden gyümölcs, ami nem okoz panaszt | apró magvas gyümölcsök (kivi, málna, eper), olajos magvak |
zsiradékok | növényi eredetű olajok, vaj margarin, vajkrém, tejszínes krémek, sajtkrémek | állati eredetű zsírok |
italok | gyümölcs-, zöldséglevek, tea, ásványvíz, turmixitalok | erős fekete kávé, szénsavas üdítők, alkoholtartalmú italok |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése