Hagyományos hagymatea köhögésre és megfázásra
Hagyományos hagymatea recept:
- Piríts meg (karamellizálj) enyhén egy kis barna cukrot (2 evőkanál), önts fel fél liter vízzel, majd dobáld bele 2 hagyma külső héját, forrald fel, majd vedd le a tűzről, és hagyd állni negyed órát.
egész hagymával:
- Végy 1 fej hagymát, és egészben tedd fel főni fél liter vízben. Főzd legalább fél óráig (az elfőtt vizet közben pótolni kell!), majd ha már iható hőmérsékletűre hűlt. ízesítsd 2 evőkanál minőségi mézzel.
- Vagy: Karamellizálj 2 evőkanál barnacuktot, öntsd fel fél liter vízzel, dobj bele 1 fel hagymát, és lassú tűzön főzd fél órát. A vizet közben pótolni kell!
Az oldalon már sokszor, sok helyen folyt teákkal kapcsolatos eszmecsere. A mai rohanó világunkban azonban csak egészségügyi hatásai miatt beszélünk e különleges növényről, és megfeledkezünk arról, hogy a tea ennél sokkal többet hordoz magában. A tea egy életút.
Mivel az oldalon is egyre többen szeretnétek tájékozódni a teázási szokásokról, úgy gondoltuk, hogy indítunk egy mindenre kiterjedő sorozatot a tea köré fonódott kultúráról.
Jómagam már régóta a teázás lelkes híve vagyok. Amióta pedig Kínában élek, részem lehet abban a szerencsében, hogy mélyebb betekintést kaphassak a teakultúra titkaiba. Ezen sorozat által szeretném megragadni az alkalmat, hogy megosszam Veletek ezt a csodát.
A tea története röviden
A tea egy életút..., ami magában foglalja az élet minden aspektusát, nemcsak egyszeri, akár ünnepélyes, szertartásos pillanatokat, hanem szép lassan minden napunkat átszövi, beépül létünk idejébe.
A tea egy életút..., ami magában foglalja az élet minden aspektusát, nemcsak egyszeri, akár ünnepélyes, szertartásos pillanatokat, hanem szép lassan minden napunkat átszövi, beépül létünk idejébe.
A tea hatással van kedélyünkre, gondolkodásunkra, lehámozza a fölösleges, rossz gondolatokat, kisimítja tudatunkat, szó szerint megtisztít. Természetessé teszi létmódunkat, megszünteti a mindennapi megfelelés és akarás görcsét, visszaszoktat a természetes, finom ízekhez, látásmódunkat letisztult, kifinomult, más szóval spirituális horizont felé tereli. A Tea Útja mindennek a megnyilvánulása.
A Tea Útja folyamatos gyakorlás és állandó átalakulás a magasabb szintű testi és szellemi élet felé. Türelem, nyugalom, készség a változásra és a harmóniára; ezek a Tea Útjának a legfontosabb kísérőelvei.
A teafogyasztás hagyománya Kínában nagyon régi időkre tekint vissza, gyökerei visszanyúlnak egészen a kínai őstársadalomig. A legendák szerint a mitikus császárok korában fedezték fel a tealevelek használatát, felfedezését azonban több történelmi alakhoz is kapcsolják.
Az eredeti kínai legenda szerint egy nap Kr.e. 2737-ben Shen Nong kínai császár (aki tanító és gyógyító is volt egyben) a szabad ég alatt forralta a vizet, annak reményében, hogy a forralt víztől egészségesebb lesz.
Egyszercsak egy lágy szellőnek köszönhetően a közeli Camellia növényről beleszállt, és elmerült egy kevés levél a kannájában. Az uralkodó megitta ezt a keveréket és azt találta, hogy "energiát ad testének, elégedettséget az elméjének és eltökéltséget a szándékának".
Egy másik elbeszélés szerint a császár, Shen Nong testébe méreg került, és a vágy, hogy megszabaduljon tőle késztette arra, hogy kipróbáljon különféle növényeket. Ő volt az első, aki teát kortyolt.
A harmadik változat szerint a bölcs szerzetes, Bodhidharma, Kínai nevén Ta-Mo időszámítás szerint 500 körül Kínába érkezett, hogy terjessze az Isten igéjét. Bodhidharma, az idős bölcs, állandóan imádkozott, szemét sem hunyta le. Mikor már négy esztendeje folyamatosan ébren volt, egy este úgy erőt vett rajta a fáradtság, hogy csak egy pillanatra, de lehunyta a szemét. Hogy ez többet ne történhessen meg, levágta szemhéjait, és ledobta a földre. Az ég megjutalmazta az idős szerzetest, és a földre dobott szemhéjaiból egy cserje fakadt. Ez a teacserje.
Shen Nong, az “Isteni Földműves”, a kínai mezőgazdaság atyja
A kínaiak a teáról azt tartották, hogy ápolja és meghosszabbítja az életet, ezért eleinte orvosság gyanánt itták. Egy i. sz. 600 körül élt császárról feljegyezték, hogy tealevél főzete gyógyította ki erős fejfájásából. A kínai bölcsek szerint, aki a teát issza, annak szellemi képességei tiszták és frissek lesznek. A tea megszabadít a testességtől és elűzi az álmosságot. Korán felfedezték jótékony hatását a veseköves megbetegedésekre is.
A tea valamikor az uralkodók itala volt, a teázás szokása bekerült az udvari etikettbe is. A tea akkor még Kínában sem mindennapos jelenlétére utal, hogy az egyik császár győztes hadvezérének megbecsülése jeléül egy csésze teát nyújtott át. A következő időszak feljegyzései csupán a teafa leveleinek gyógyító tulajdonságait hangsúlyozták, s csak a Sui-dinasztiát követően (581-618) kezdték el élvezeti italként kortyolgatni. Akkoriban a tealevelek főzete még csak a magasabb társadalmi rétegek kezébe kerülhetett, csak a Tang-dinaszita beköszöntével (618-907) vált a társadalom minden rétege számára elérhetővé. A Tea Útja (Cha dao) a Tang dinasztia után indult el a fejlődés útján, egyre több könyv látott róla napvilágot, s egyre több ember hódolt be e nagyszerű ital előtt. Mint a legtöbb szokás, a teázás is idővel meghonosodott, s mind nagyobb szerepet játszott a magánházaknál is.
Vendégfogadás nem múlhatott el, pontosabban, meg sem kezdődhetett nélküle. Amikor a vendéget leültették, rögtön teával kínálták, és a társalgást csak akkor kezdhették el, ha a vendég már megivott egy csészével.
Kialakultak a tea elkészítésének és felszolgálásának szabályai
Elsajátítása olyan fontos volt az előkelő nevelésben, mint az európaiaknál a tánc vagy a vívás.
A teázás, mely eredetileg szerzetesek fárasztó elmélkedésének segítője volt, létjogosultságot kapott a kolostorok falain kívül is. A teaházak a társas érintkezés színterei voltak, ahol már nem a szertartás dominált. A tea mellett üldögélve kedélyesen társalogtak, filozofálgattak, olykor még sakkoztak is.
A tea gyors és széles körű elterjedésének volt egy egyszerű prózai oka is. Kína több tartományában nagyon rossz az ivóvíz, ezért forrázva, teával tették élvezhetővé.
A teagazdaságok szaporodásával a tea ára mérséklődött, így a teázás általánossá válhatott a szegényebb néprétegek körében is. Kínában a nap minden szakában itták a teát, nyári melegben még hidegen is. Mára a tea fogyasztása az őshazájából az egész világra kiterjedt szokássá vált.
Az első időkben a leveleket gőzölték, mozsárban megtörték, majd kalácsformára gyúrták. (Gyakran tűz felett kissé meg is pörkölték, majd két papírdarab között szétdörzsölték.) A teakalácsot rizzsel, gyömbérrel, sóval, narancshéjjal, különféle fűszerekkel, tejjel együtt megfőzték, olykor még vöröshagymát is tettek bele. Ilyen módon főzik a teát ma is a mongoloknál és Tibetben. A környező népek közül ők ismerkedtek meg elsőként a teával, ezért őrizhették meg a kínaiaknak ezt a korai teafőzési szokását.
Később a teát nem főzték, hanem forrázták. A szárított leveleket kőmalmokban porrá őrölték. Az így kapott porteára forró vizet öntöttek, majd finom bambusz seprőcskével megcsapkodták, habosra keverték. Az így elkészített teát ismerték meg a japánok a 8. században.
Amikor pedig Európába is eljutott a tea, Kínában már nem a porteát használták, hanem a megszárított leveleket forrázták le. Ezt a készítési módot vették át az európaiak.
A tealevélről, a tea hatásáról, elkészítéséről és eszközeiről költők, esztéták írásai láttak napvilágot. Az első ismert átfogó mű, "szentírás" a teáról, Lu-Yün kínai költő és esztéta 790 körül írt "Cha ching" című könyve.
Tíz fejezet szól a teanövény termesztéséről, a levelek osztályozásáról, az ital elkészítéséről és annak művészetéről. Lu-Yün, a teafőzés "megalapítója" felismerte, hogy a jó tea függ a víz minőségétől és az elkészítés módjától. Szerinte a legjobb tea a hegyi patak friss vizéből lesz.
A víz forralásának három fokozatát különbözteti meg. Ennek figyelembe vételével a következő teafőzési módot ajánlja olvasóinak: amikor a vízben megjelennek a buborékok, egy csipet sót kell az edénybe szórni.
Ha a víz már zubog, azaz a "buborékok kristálycsöppenként szökőkúthoz hasonlatosak", akkor tegyük bele a teát. Mikor pedig az üstben hullámok képződnek, azaz újra forrni kezd, egy merítőkanál hideg vizet öntsünk bele, hogy a tea leülepedjen.
Külön fejezetet szentelt a tea elkészítéséhez használt eszközöknek. 24 félét sorolt fel, egy háromlábú szénserpenyőtől kezdve a bambuszból készült tárolószekrénykéig. Az edényeket le is rajzolta, azonban az ábrás fejezet, az utókor nagy sajnálatára elveszett.
A kínaiak a teavizet réz vagy agyag teafőzőkben vagy egyszerűen üstökben forralták, mely egész nap a tűzön állt.
Ám nem volt mindegy, milyen fafajta parazsánál készült a tea. Egy bizonyos lucfenyő-féleség volt a legalkalmasabb.
A tealeveleket vagy a csészékbe tették, s ráöntötték a forró vizet, vagy a teaüstbe helyezték egy kis vesszőkosárkában vagy egy textilből készült zacskóban. A kosárka és a zacskó (a teatojás őse) egyben szűrő is volt.
Csien-lung kínai császár a 17. század közepén ódát írt a teáról. Ebben már ő is réginek mondott egy bizonyos teafőzőt: "Tegyetek lassú tűzre egy háromlábút, melynek színe és régi szabása annak hosszú haszonvételét jelenti. Töltsétek meg azt tiszta hóvízzel, főzzétek addig, mint amennyi idő elegendő volna arra, hogy a halak megfehéredjenek és a rákok megveresedjenek, töltsétek azt a kiválogatott tea leveleire, egy ju (cserép, egy zöldes vagy barna csillogású ősporcelán) csészébe; hagyjátok addig állni, míg a gőz felhőkbe nem emelkedik és a felületen csak vékony ködöt hagy hátra úszkálni. Igyátok ezen becses folyadékot, mikor kedvetek tartja, és el fogja űzni a kedvetlenség öt okát.
A nyugalomnak azon állapotát, melyet az így elkészített folyadék előidéz, mi kóstolhatjuk és érezhetjük, de le nem írhatjuk." E költeményt állítólag teáscsészékre festették, s egy Amiot nevű francia jezsuita pap hozott is magával belőle Európába. Amit a kínai császár nem tudott leírni, megtette Tang kínai költő. A tea hatására történt utazását a következőkben fogalmazta meg: "Az első csésze az ajkamat és a torkomat nedvesíti meg. A második elűzi magányosságomat, a harmadik áthatol a hiábavaló (meddő) belsőmön. A negyedik csésze könnyű verejtékezést indít, az élet minden rossza eltűnik a pórusaimon keresztül. Az ötödik csészénél megtisztulok, a hatodik csészénél a halhatatlanság birodalmába képzelem magam. A hetedik csésze – nem tudok tovább írni – csak hűvös fuvallatot érzek, mely beleakad a ruhám ujjába..."
A kínaiak a teát keserűen fogyasztották, néha gyömbérrel vagy csipet sóval ízesítve. Italukat az idegenek túlságosan keserűnek találták. Így vélekedett Ibn Wahab arab utazó is, aki 851-ben járt Kínában. Ő nemcsak a számára ismeretlen italra csodálkozott rá, hanem a finom porceláncsészékre is, amelyből azt itták. "Az emberek pompás edényeket mintáztak földből, mely csaknem olyan átlátszó, mint az üveg. Akkor a kínaiak bizonyos fűre (t'sa) vizet öntöttek, italt készítettek, mely vizet többre becsültek a bornál."
A kínaiak az első időkben nem használtak teáskannát. Azt azokban a csészékben készítették el, amelyekből itták. Azok a kannák, amelyeket mi teáskannaként ismerünk, teljesen megegyeznek a régi koreai és kínai boroskannákkal. Amikor elterjedt a forrázott leveles tea, elkészítéséhez felhasználták a boroskannákat. Tökéletesen megfeleltek a tea számára is, felesleges lett volna újat kitalálni. Ezt a változatos formájú, gömbölyded, tökforma vagy szögletes testű, kiöntőcsöves, fedeles és füles porcelánedényt Európában már mint teáskannát ismerték meg. Így érthető, hogy a Kínában járt európaiak miért csodálkoztak el azon, hogy vendégségben a kínaiak "teáskannából" öntötték ki a bort.
A drága és kényes tealeveleket porcelánedényekben tartották, így óvták a nedvességtől. A tealevéltartók hengeres, fedeles vázácskák voltak. Az olcsóbb fajtáknak megfelelt a lakkozott fa is vagy az egyszerű ólomládika.
A teát félgömb alakú, keskeny talpgyűrűs, fületlen porceláncsészékből itták. Ezeket a csészéket sem kifejezetten a tea számára találták fel. Az ún. ban csészéket elsősorban levesek és forró előételek felszolgálására használták, de ittak belőlük teát is. Az ún. csuzsin és bej csészék pedig a bor és a tea fogyasztására készültek. Ebben az esetben is arról van szó, hogy a már kialakult edényzet megfelelt az új ital követelményeinek is.
A kínaiak egy-egy alkalommal több csésze teát is megittak. Ez soknak tűnhetne, ha nem tudnánk, hogy a kínai teáscsészék sokkal kisebbek voltak, mint európai utódaik.
A csészék megválasztásánál számított azok színe is. Az ideális a kék volt, mert az a tea színét felerősítette. Fehér csészéből nem szívesen teáztak, mert az italt fakó pirosnak és "visszataszítónak" mutatta.
A porcelánedények színéhez egy érdekes hiedelem is fűződött. A külországi, főként az indiai és iráni uralkodók azért vásároltak előszeretettel Kínából porcelánedényeket, mert azt hitték, hogy a kínai porcelán színe megváltozik, ha a bennük lévő ételbe-italba méreg kerül.
A tea ereje
Már sokszor esett szó az oldalon a különböző teafajták testre gyakorolt jótékony hatásairól. Az emberek általában a teát csak egyfajta egészégmegőrző, fiatalító vagy éppen testsúlycsökkentő szernek tartják, vagy esetleg kávé helyettesítőként alkalmazzák. Egy csésze tea azonban ennél sokkal többet rejt magában. Egy csésze teában ott lapul az egész történelem. A történelem, mely a kultúrának egy hosszú folyója: „a régmúltból ered, átfolyik a különböző korokon, folydogál, hol nyugodtan, csendesen, hol kavargó viharhoz hasonlóan hömpölyögve, egészen a távoli jövőbe.”
Egy csésze teában nem más bújik meg, mint maga az élet-erő. A teaerdő ereje. A Qi (Csi), az életerő, amely minden dolgot átjár. A kínai létszemléletben és tradicionális világnézetben igen fontos szerep jut a Qi elemzésének és megértésének. Ez egy nagyon nehezen lefordítható és megmagyarázható szó, megértésének legfőbb záloga éppen megtapasztalása. Tudományosan talán energiaként aposztrofálhatnánk, mégis attól sokkal többet jelent, az energia csupán a Qi egyik hatása, megjelenési formája. Ugyanakkor a Qi-ről szólva nem kell azt gondolni, hogy az valamiféle misztikus-mágikus jelenség. Tudományos terminusokkal talán a mindent felépítő szubatomi részecskék vibrációjaként vagy mozgásaként lehet leírni. A Qi az ön-tudatosság részeként, testben és lélekben is intuitív, ösztönös úton érzékelhető. Leggyakrabban a Tai Qi vagy meditáció révén érhető tetten. A teaisták ősidők óta vitáznak a tea Qi-jéről. A Cha Qi a tea élvezetének része. Amikor teát iszunk, a Cha Qi átjárja testünket. Önmegismerésünk fókuszává és a tea útként (Dao) való megélésévé válik. Vannak, akik azt mondják, hogy ez egyfajta dialógus a test belsejében a lélek és a tea között. Különböző teák különböző Qi-t generálnak.
Tea őserdő
Ha egy tea szülőföldjén a Qi gyenge vagy egyensúlytalan, az érződik a teában is. A tea elsősorban a földből szívja magába a Qi-t, és csak részben az esőből és a napból. A régi földművesek jól ismerték mind az egyensúlyt, mind a Qi-t. Azonban a civilizáció a legtöbb teafajtát és termelőt is utolérte. A földművesek a termelés fokozása érdekében elkezdtek növényvédőszereket és más mesterséges módszereket használni. A vidék Qi-je károsodott. Ez a veszteség természetesen közvetítődött a teába is, amit az emberek ittak. Napjainkban a leginkább organikus termesztésű teafajta a Yunnan tartományból származó Pu-erh tea. Már ezelőtt is sokan ismerték és szerették, de a Pu-erh sikere igazából akkor kezdett felívelni, amikor más teafajták (pl.: oolong Ding Dong tea) minősége romlani kezdett. A Pu-erh teában és az ősi fákban, amelyekről szedik, mindig is rendkívül erős Qi volt jelen. Az érlelt, idős zöld Pu-erh nagy koncentrációban gyűjti össze a Qi-t és azt továbbadja a teaivónak, kényelmes komfortérzetet biztosítva neki, ami ellazult, boldog állapotban jelentezik. Nincs szükség laboratóriumi elemzésekre ahhoz, hogy ezt megértsük. Maga a test árulkodik róla. Ezek a teák részben azért tesznek bennünket nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá, mert az idők változása beépült a teába. Még az olyan ismert serkentőszerek, mint a koffein molekulaszerkezete is fáról-fára változik, legalábbis a yunnani mezőgazdasági fakultás professzorai szerint. Egy tapasztalt teaivó, évek tapasztalatával a háta mögött, csupán a tealevél egyszerű szemrevételezésével képes egy tea értékét megítélni. Ezt nevezhetjük akár intuíciónak is, ugyanúgy, ahogy a teaivás közben bennünket hatalmába kerítő érzést is tulajdoníthatjuk a tea kvalitásának, vagy hívhatjuk Qi-nek. Az elnevezés végül is lényegtelen.
Yixing kanna, fehér porcelán csészékkel
A természet évezredek óta termel, szaporít növényeket, jóval azelőtt, hogy az emberek egyáltalán teát ittak volna. Azonban az új nyugati mezőgazdaság a temelékenység és hatékonyság bűvöletében él, a nagyban gondolkodó földművesek pedig minden mást hátrahagynak, ha a termés bővebbnek ígérkezik, a szezon pedig csökkenthető. Ezért aztán a rügyek kisebbek, a föld pusztul, a Cha Qi pedig odalesz. Számos sokszáz éves fa található Yunnanban. Emberöltők óta változatlanul élnek és gazdag Cha Qi-vel telt, nagyon jó teákat adnak. A kis teatermő területek nagy fái szép, bő, széles leveleket adnak, tele élettel, tele Cha Qi-vel. Fel nem fogható, hogy az emberek miért tesznek mindent tönkre maguk körül. Mintha csupán pusztításra lettünk volna alkotva. A természet oly tökéletes, minek beavatkozni. A nagy teafáknak semmiféle rovarirtó segédletre nincs szükségük. A fák saját biokémiai rendszerükkel képesek a rovarok által tönkretett levélzet kiválasztására és elhullajtására, ha pedig a földműves növelni szeretné a termést, más természetes módszerek is a rendelkezésére állnak a kártevők elűzésére, például ragadozó rovarok vagy kámfor fák és más jól ismert fajok betelepítése. De sokan mégis a mesterséges, természetidegen szerekhez nyúlnak. A teának megvan az a képessége, hogy életünket italként és útként (Dao) is átértékelje és ennek az útnak az a felelősség is része, amivel felfogjuk, hogyan élhetünk harmóniában a Földdel. Az univerzum élő, mint ahogyan élő mindaz, ami átjárja és belakja. Egy táj Qi harmóniájának megélése éppen sajátmagunk megértését jelenti. A vad, őserővel telt mezőgazdaság a tea folytatásának egyetlen lehetséges útja. Tea nélkül pedig nincs teáról beszélő teakultúra. A Tea Útja (Cha Dao) az ültetvényen kezdődik.
A Tea évszakok szerint
Az egyes teafajták nem azért vannak, mert különböző fajta teacserjéről származnak. A teacserje minden esetben ugyanaz, csak a levelek feldolgozási eljárása más.
A hagyományos kínai gyógyászat több ezer éves történelme során számtalan értékes tapasztalatot halmozott fel az egészségmegőrzés terén. A gyógynövény kombinációk összeállítását, az életmódbeli és táplálkozási tanácsokat az adott évszak jellegzetességei alapján határozza meg, így segíti elő a testi és lelki egészség fenntartását.
Természetesen mindegyik teafajta jó hatással van a szervezetre, de a hatást tovább fokozza, ha az évszaknak megfelelő teát választunk. Ez azért fontos, mert minden növénynek van rá jellemző sajátossága, mint energiája, íze, mozgási jellegzetessége, és hogy mely meridiánokkal áll kapcsolatban. Szervezetünknek minden évszakban más-más sajátosságokkal rendelkező növényre van szüksége. Mivel a yin és yang (fény és sötétség) növekedése, illetve csökkenése eredményezi a négy évszak váltakozását, így nem árt ezt is figyelembe venni a növények megválasztásakor.
Tavasz – jázmin tea 茉莉花茶
Ismertető
Az első jázminnal ízesített teákról a Ming dinasztia (1368-1644) elejéről szólnak a tudósítások. A virágokat azonban ekkoriban nem az élvezeti értékük miatt szórták bele a zöld teába, illetve a forralt vízbe, hanem a jázmin antiszeptikus, baktériumölő hatása végett. A Ming dinasztia uralkodói osztálya palotáikba visszavonulva teázással egybekötött beszélgetésekkel ütötte el az időt. A teához használt nagyváros rossz minőségű vizét állandó forralással igyekeztek fertőtleníteni, ami ezáltal ízetlen, túllágyult vízzé vált. A jázmin virágai illatosak, szépek, és léteznek olyan fajtái is, melyek antiszeptikus, fertőtlenítő hatással is rendelkeznek. Ezeket a virágokat keverték a forralt vízhez, hogy megvédjék magukat a fertőzésektől.
A jázmin tea alapanyaga zöld tea (néha fehér tea) és a még csak bimbózó jázminból készült tea keveréke, mely egyben egy csodás illatú finom ital és elegáns művészi alkotás. Különlegességét fokozza, hogy némileg máshogy készül, mint a többi tea. A tealeveleket szétterítik a földre, majd frissen szedett jázmin virágokat szórnak rá. Így hagyják egy darabig, míg a tealevelek jól magukba nem szívják a finom jázmin illatot. Ezután szárítóba kerülnek. Miután kivették őket, gondosan kiválogatják a tealevelek közül a virágokat. Olykor néhány virágszirmot a tealevelek között hagynak a díszítés miatt.
A jázmin virág egyfajta kultuszt képvisel Kínában. A bölcsek azt tartják róla, hogy aki rendszeresen issza, megszépül tőle. Ugyanakkor méregtelenít, nyugtat, hangulatot javít és fel is frissít.
A tavasz a növekvő yang energia ideje. Ekkor a test esszenciái testfolyadékokká, vérré és qivé alakulnak. A test yang energiájának táplálásával serkenthetjük az anyagcserét. A kínai gyógyászat szerint ekkor csípős, édes és meleg ételek fogyasztása javasolt. Tavasszal a természet újjáéled, ezzel szemben az emberen úrrá lesz a tavaszi fáradtság. Ez a télen felgyülemlett hideg energiáknak köszönhető, amik gátolják a yang energiák növekedését. A virágos tea fogyasztása ekkor támogatja a testben a yang energia növekedését, felpezsdíti a lelket, javítja a test funkcióit. A jázmin tea – a zöld tea egészségvédő hatásán kívül – még nagyon sok más egészségvédő tulajdonsággal is rendelkezik.
Hatása
A tea levelei bővelkednek a szervezetre pozitív hatást gyakorló összetevőkben, melyeket két fő csoportra lehet osztani:
- Az egyik csoportot az emberi test számára nélkülözhetetlen tápanyagok alkotják. Ilyen pédául a fehérje, az aminosavak, a vízben oldódó vitaminok és az ásványi anyagok.
- A másik csoport pedig azokat az anyagokat foglalja magába, amik pozitív, gyógyító hatást gyakorolnak a testre és a lélekre. Ilyenek például a teában található polifenolok, amelyek egyes kutatók szerint rákellenes hatással rendelkeznek. Kínában több tanulmány azt mutatta, hogy a zöld tea nagymértékű fogyasztása védelmet nyújthat a gyomor- és nyelőcsőrák ellen. A zöld tea tartalmaz még L-Teanin aminosavat, ami a legújabb kutatások szerint stimulálja az alfa-agyhullámokat, de közben nyugtató hatása is van. Emellett semlegesíti bizonyos thermogenikus anyagok (koffein, efedrin) nem kívánt hatásait. Nem utolsósorban tartalmaz még különböző illóolajokat és egyéb egészségre hasznos összetevőket.
Kínában a teakultúra részeként nagy hangsúlyt fektetnek a tea egészségre gyakorolt hatásának vizsgálatára. A jázmin teáról többek között kimutatták, hogy növeli a szervezet ellenálló képességét, rák és tumor ellenes hatással bír, valamint vércukorszint és zsírcsökkentő tulajdonsággal rendelkezik. Szívbetegeknek különösen ajánlott a fogyasztása, hiszen a szíverek működését segíti, tágítja a környező ereket, így megakadályozza a vérrög képződését. Mindennapi fogyasztása 45%-kal hozzájárul ahhoz, hogy elkerüljük a szívbetegségek kialakulását. A tea koffeint tartalmaz, ezért felfrissülünk. Ez és a flavonol vegyületek pedig erősítik a gyomor és a belek működését. Felfrissülünk, ugyanakkor megnyugszunk. Munkavégzésünk jóval hatékonyabb lesz. Nem utolsósorban a jázmin tea remek hatással van a nemi életre is, serkenti ugyanis a férfi nemi hormonok termelését, fenntartva a férfias külsőt. Nőknél egyensúlyban tartja az endokrin mirigyek működését, segíti a nőiesség hosszan tartó megőrzését.
Elkészítése
A jázmin teát a legjobb átlátszó üvegpohárban vagy kannában készíteni. Három gramm tea levelet szórjunk bele a pohárba, a felforralt vizet hűtsük vissza 90 fokra, majd öntsük rá a levelekre, és fedjük le. Eközben élvezhetjük a kinyújtózó tealevelek látványát, ahogyan lassan, méltóságteljesen lebegni kezdenek a vízben. Merüljünk el a jázmin virág könnyedségében, ahogy a forró vízben kinyílik. Érezzük, ahogy ez a könnyedség a mi bensőnket is átjárja. Feledkezzünk meg a mindennapi gondjainkról: ez a pillanat csak rólad és a teáról szól. Két-három perc múlva emeljük le a fedőt, és szemünket behunyva szívjuk be a jázmin tea különleges, édes illatát. Várjunk egy pillanatot, amíg egy kissé lehűl, majd csendes elmélkedés közepette, kortyonként fogyasszuk el a teánkat.
Nyár – zöld tea 绿茶
Ismertető
A zöld teát szűz teának is nevezik, mert a legkevésbé van kezelve. Ennek köszönhetően a levelekben több természetes összetevő, vitamin őrződik meg. A zöld teák előállítása a levelek azonnali hevítésével vagy gőzölésével történik, az eljárás az oxidációs folyamatok (erjedés) leállítását hivatott szolgálni. Az erjesztés elkerülésével a levél megtartja eredeti, természetes, fényes zöld színét. A zöld teában kevés koffein van, a vörös tea koffeintartalmának egyharmada, a fekete kávéénak pedig csak egynegyede, de ez a koffeinmennyiség csészénként változhat. Levelei kardpengéhez hasonlítanak, sötétzöld színűek, a bojtorjánra jellemző fehéres végződést találhatunk rajtuk.
A nyári forróság időszakában a yang energia erős, tele van élettel. Ekkor a test yang qi-je könnyen elszökik a nyitott pórusokon keresztül, így erősítenünk kell azt. A nyár az elme és a szellem megtisztításának, harmonizálásának, valamint az érett viselkedés megtartásának az ideje. Kevesebb alvásra van szüksége a szervezetnek, egy délutáni pihenés azonban javasolt. Nyáron főképp íztelen, semleges, nem túl gazdag, könnyen emészthető ételek, zöldségek és gyümölcsök fogyasztása javasolt. Jó hatással lehet a szervezetre a kissé savanyú, édes ételek fogyasztása. A túl hideg ételeket azonban kerülni kell. Javasoltak a reggeli vagy esti testgyakorlatok, amikor az idő még nem túl meleg. A nyári forróságban a test ki van téve a nap perzselő hevének, a folyamatos izzadás miatt sok vizet veszítünk, s a test sok energiát emészt fel. Ekkor zöld tea fogyasztásával egyszerre lehet csökkenteni a testen belüli forróságot, és erősíteni a szervezetet. A zöld tea hideg természetű, így enyhíteni tudja a nyári meleg energiát. Emellett nedvességet termelve megszünteti a szomjúságot, segíti az emésztést.
Hatása
Mivel a zöld tea bizonyítottan antioxidáns, javítja a sejtkárosodást. Régen ismert tény, hogy a japán és kínai dohányosok körében ritkán alakul ki a bőrrák. Megállapították, hogy a zöld tea a sejteket károsító szabad gyököket leköti, akadályozza a hibás sejtek szaporodását. A japán országos rákkutató intézet szerint a zöld teát fogyasztók szervezetében lassabban növekszenek a daganatok. Koleszterinszint csökkentő és szívbetegségeket megelőző hatása is bizonyított, emellett csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Ázsiában jóval alacsonyabb az érrendszeri és daganatos megbetegedések aránya, mint Európában vagy az USA-ban, annak ellenére, hogy az ázsiaiaknál több dohánytermék fogy. Laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a zöld tea megakadályozhatja a baktériumok megtelepedését a fogakon, fogszuvasodás ellen kiváló. Távol-keleti felmérések szerint azoknak az iskolásgyerekeknek, akik napi egy csésze zöld teát isznak, feleannyi odvas foguk van, mint az átlagnak.
A zöld tea javítja a bélműködést, az alkohol lebontását, a máj, vese és a gyomor működését, védi a bőrt és a szemet, valamint enyhíti az ízületi gyulladásokat. A zöld teát több helyen használják az allergia, a cukorbetegség, a bakteriális és vírusos fertőzések, a szuvasodás kezelésére és megelőzésére, továbbá az idegi és a pszichológiai egészség karbantartására. Ennyi pozitívum mellett tehát nem csoda, hogy a szakértők ebben az egyszerű italban látják az egészségesebb ázsiai életmód egyik fő tényezőjét.
A zöld tea kozmetikai termékekben is igen sokrétű hatással rendelkezik. Értékes összetevői a tűző napon védik a bőrt a leégéstől, gátolják rétegeinek ellazulását, illetve kiérdesedését. Boszorkánykonyhánkban készíthetünk belőle arcmaszkot is. A leveleket ledaráljuk, majd vízzel összekeverjük és felkenjük a bőrre. Dúsíthatjuk egyéb tápláló összetevőkkel is. Én a megmaradt teával esténként arcot szoktam mosni, illetve jó ötlet a virágokat meglocsolni vele.
Érdekességként nem árt megemlíteni, hogy régen sebgyógyításra is használták a zöld teát. Üszkösödő sebek kezelésére beáztattak egy teás zacskót langyos vízbe, majd öt-tíz percen át a sebre szorították.
Elkészítése
A zöld teát átlátszó üvegpohárban készítjük. Összesen három elkészítési módot különböztetünk meg a tea levelek típusától függően.
Ha a levél szorosan tekert, tömör és súlyos, akkor a leveleket „felülre” helyezzük. Először a 85-90 °C-os vizet öntjük a pohárba, s csak ezután helyezzük bele a tea leveleket. Nem szükséges lefedni, élvezzük, ahogy azöld tea frissítő, kellemes illata felszáll a pohárból, s új energiával tölt fel bennünket. Egyes levelek lassacskán, méltóságteljesen ereszkednek lefelé, míg mások egyenes vonalban, határozottan süllyednek a pohár fenekére. Ehhez a fajtához tartozik többek között a Nyugati- tó Long jing 西湖龙井, Csun- hegy ezüst tű (jun shan yin zhen) 君山银针,Yong Xi Mao Jian涌溪毛尖 stb.
Amennyiben a levél lazán szétnyitott, úgy a pohár „közepére” kell helyezzük. A 90 fokos vizet 1/3-ad részig töltjük, majd várunk két percet, míg a száraz levelek magukba szívják a vizet és kinyílnak. Ezután teleöntjük a poharat, miközben a tea levelei lassú táncba kezdve alásüllyednek.
A fajta egyik legismertebb teája az Anhui tartományban termesztett Taiping Majomkirály 太平猴魁. Formája is különleges: két, 5-6 cm hosszú, lapos, valószínűtlenül nagy tealevél záródik rá egy bolyhos rügyre. A rügy külön teában végződik, a nagy leveleket pedig párosával vagy külön, precíziós kézimunkával dolgozzák fel. A tea felületén jól látható a rácsozat, ami a préseléshez használt anyag, pamutszövet vagy más textíliák textúrája. A semmihez sem hasonlítható, esetleg nyílhegyre emlékeztető, készre sütött tealevél a smaragdzöldtől a mély fűzöldig terjedő skálán ragyog. A tea intenzíven édeskés, telt aromájú.
A teához bájos mese kapcsolódik, ami megvilágítja a tea és a szülőföld elszakíthatatlan, misztikus kapcsolatát. Huangshanban meglehetősen elterjedtek a majmok. Egyszer, valamikor régen egy majom elveszett kölyke keresésére indult. Néhány nap múlva a szakadatlan keresésben kimerült, legyengült majom egy hegyi falu közelében kimúlt. Egy idős földműves, aki vad tea és más herbáriák gyűjtéséből élt, rátalált, és együttérzően eltemette. A sírra pár virágot és vad tea palántát ültetett, mintha csak a majom valamelyik hozzátartozója lett volna. Egy év múlva az öregember újra a sír felé járt és meglepetéssel vette észre, hogy a sírra ültetett teafácskák hihetetlenül megerősödtek és megnőttek. Ahogy ott állt, hirtelen egy hangot hallott: „a tea az én ajándékom neked! Ápold gondosan és nem fogsz többé éhezni.” A hang nyilvánvalóan az elhunyt majom szellemétől jött. Az öregember megfogadta a tanácsát, a hegyet pedig, ahol a teafácskák ültetvénnyé terebélyesedtek “Majomhegynek” ("Hougang" 猴岗), faluját “Majomfalunak” ("Houkeng" 猴坑), magát a teát pedig “majomteának” ("Houcha" 猴茶) nevezte el. A majomtea különlegesen ízletes volt, hamar híre ment és különleges minősége miatt hamarosan "Houkui" 猴魁 majomkirálynak kezdték nevezni.
Ősz – Oolong tea 乌龙茶
Ismertető
A wulong tea (másnéven: oolong) részlegesen vagy félig erjesztett teaként ismert. A válogatást, tisztítást és fonnyasztást követően a leveleket sodorják, majd egy rövid fermentáció következik. Ezután szárítják a leveleket. A wu-long kifejezés fekete sárkányt jelent. A testes oolong teáknak van a legillatosabb – édeskés gyümölcsre emlékeztető – aromájuk. A legtöbbet Kínában és Tajvanon készítik, ahol a legfinomabb fajtákat még mindig kézzel sodorják. A legjobb minőségű oolongnak való teákat Fucsien és Kuangtun tartományban termesztik. Az oolong tea félúton helyezkedik el a zöld tea és a vörös (fekete) tea között.
Az oolong tea félig fermentált tea, zöldes színű, némi barna árnyalattal. Leforrázást követően megcsodálhatjuk a tealevelek zöld közepét és pirosas árnyalatú szélét. A kínaiak ezt találóan „szép szegéllyel berakott zöldellő levelekként” fogalmazzák meg. Külseje egyenletes, szorosan feltekert levelű. Az oolong teában a zöld tea letisztultsága keveredik a vörös (fekete) tea erős, zamatos ízével. Természete se nem hideg, se nem meleg, félúton helyezkedik el a kettő között. A fermentáció szakaszában is a kellemes középső helyet foglalja el a szűz zöld tea és az erősen fermentált fekete tea között.
Ősszel a növények elveszítik nedvességtartalmuk nagy részét és elszáradnak. A hosszú forró nyár után az emberi szervezetnek is nagy mennyiségű folyadékpótlásra van szüksége, hogy az őszi folyadékhiánynak elejét vegyük. A hagyományos kínai gyógyászat úgy tartja, hogy ősszel a yang qi kezd halványulni, míg a yin qi növekszik. A levegő száraz, így gyakran érezhetünk nyelv-, száj- és torokszárazságot. Emiatt érdemes a testfolyadékokat megvédeni a száraz évszaktól. Fontos megőrizni a pozitív tudatállapotot, a csendet és az örömöt. Hasznos lehet ősz tájékán a korai lefekvés és a korai kelés. Figyeljünk oda a kevesebb táplálékbevitelre, igyekezzünk főleg olyan ételeket fogyasztani, amik pótolják a folyadékveszteséget! Kerüljük a csípőset, s fogyasszunk több olajos ételt, szezámmagot, lenmagot! A tavaszinál és a nyárinál kevesebbet kell mozogni, meg kell óvni télire a yang energiát. Ősszel, az oolong tea fogyasztásával hatékonyan el lehet távolítani a testben lévő felesleges hőt, és pótolni lehet a hiányzó nedvességet.
Hatása
Az oolong teákat eredetileg az ősi kínai uralkodók termesztették, és gazdag ízviláguknak, valamint jelentős egészségjavító hatásuknak köszönhetően nagy megbecsülésnek örvendtek. A Wu Long egyike a legrégebbi időktől termesztett kínai teáknak, amelyet fokozott gyógyhatása miatt nagy előszeretettel alkalmaznak a kínai tradicionális orvoslásban is. Fogyasztásával elősegítjük a szervezet alkalmazkodását a környezet és időjárás változásához, ezáltal megóvjuk egészségünket. Az oolong tea hidratálja a bőrt, benedvesíti a levegő miatt kiszáradt torkot, és jót tesz a tüdőnek. A furfangos őszi időjárásnak kitett szervezet „megmentője”.
Az oolong tea megakadályozza a zsír lerakódását. Olyan természetes zsírégető hatással rendelkezik, mely az egyéb zsírégető táplálék-kiegészítőket fel is válthatja. Akár 157%-kal több zsírt képes elégetni, mint testvére, a zöld tea. A Wu Long gyógyhatása mindenekelőtt rendkívüli vértisztító tulajdonságának köszönhető. Emiatt fokozatosan és egyenletesen, minden káros mellékhatás nélkül fogyaszt – még a hagyományosan nehéz magyar konyhán élőket is – javítja a zsírok anyagcseréjét, és csökkenti a koleszterinszintet.
A Wu Long tea számos más betegségmegelőző hatása miatt is közkedvelt a Távol-Keleten és világszerte. Vérnyomás- és gyulladáscsökkentő, vízhajtó és a székrekedés ellen is kitűnő. Bizonyított, hogy rendszeres fogyasztásával csökken a szívkoszorúér-betegségek kialakulása. Általános közérzetjavító, öregedés lassító hatását nemzetközi vizsgálatok igazolják.
Levelei kiváló forrásai az antioxidánsoknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak, így tartós fogyasztása segíthet megelőzni a betegségeket és javítani az egészségi állapotot. A benne található antioxidánsok kisöprik szervezetünkből a káros szabadgyököket – ezek az anyagok megtámadhatják az izomszöveteket, gyengíthetik az immunrendszert, és akár rákot is okozhatnak – valamint megóvnak minket az oxidatív stressztől is.
Az oolong tea gazdag forrása a tanninsavnak, mely javítja a száj egészségi állapotát; kimutatták, hogy szájsebészeti beavatkozás után felgyorsítja a regenerálódást. És bár a folyamat mechanizmusa még nem ismert teljes egészében, megállapították, hogy segít megelőzni a fogkő kialakulását is.
Elkészítése
Az oolong tea elkészítésénél több dologra is oda kell figyelnünk. Az egyik, a megfelelő teáskészlet kiválasztása. Az oolong tea esetében Yixingben gyártott, úgy nevezett „bíborszínű kőporból”, kézzel készült kannát kell választanunk. Ez egyfajta agyagból készült kanna, ami a legtöbb kínai háztartásban megtalálható. Csak első hallásra tűnhet ismeretlennek számunkra, hiszen ez nem más, mint amit minden kínai teával kapcsolatos képen látni szoktunk. Ha egy gyönyörű Yixing kanna boldog tulajdonosai vagyunk, akkor már csak a teáscsészék hiányoznak egy kiváló oolong tea elkészítéséhez. A teáscsészéknek kis alakúnak kell lenniük, és jó minőségű fehér porcelánból kell készülniük. Joggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy miért kell ilyen nagy gonddal megválasztani a teáskészletet? Miért nem lehet ezt a teát egyszerűen egy üvegpohárban elkészíteni? Nos, az oolong tea egy rendkívül kényes, különleges teafajta. Ha a nem megfelelő teáskészletben készítjük, nem osztja meg velünk egyedülálló, édes, virágos illatát. Az íze sem lesz olyan teljes, mint a Yixing kannában készült társáé. A Yixing kannák megtartják a magas hőmérsékletüket a főzés alatt. A magas hőmérséklet az, ami kiemeli az oolong teák zamatát. Az oolong tea elkészítésének legmegfelelőbb módja a több ezer éves kínai teakultúra tapasztalatának gyümölcse.
Yixing kanna és védjegye
Yixing, ahol kannákat készítik
Ebből készül a teáskészlet
Az elkészült kannák
fehér porcelán csészékben wulong tea
Miután előkészítettük a teáskészletünket, tanuljuk meg, hogyan is kell helyesen leforrázni a leveleket. Először is, a teakészítés folyamata közben figyelni kell, hogy a teáskészlet és a víz hőmérséklete magas maradjon. A levelek leforralása előtt a forrásban lévő vízzel mossuk meg a teáskannát és csészéket. Az egész teakészítés folyamata alatt locsolgassuk a készletet, hogy elkerüljük hőmérsékletének lehűlését. Végig melegen kell tartani, ezáltal tud csak a wulong tea teljes zamata kibontakozni.
A víz hőmérsékletének is 100 fokosnak kell maradnia, így forraljuk le a leveleket.
A harmadik fontos dolog, amire oda kell figyelnünk, az az idő. Az oolong teát „egyszerre kell forrázni és kortyolgatni”. Ez azt jelenti, hogy a forrázási időt mindig ellenőrizni kell. Ha túl sokáig forráztuk a leveleket, kesernyés főzetet kapunk. Ha túl rövid ideig forráztuk, akkor pedig íztelen lesz a teánk. Az első forrázásnak 1-2 percig kell tartania, s az ezután következő forrázások időtartamához hozzá kell adnunk 10-30 másodpercet. A jó minőségű wulong tea még hét forrázat után sem veszti el eredeti ízét. A jó fajta wulong teát több mint tizenkétszer lehet forrázni, anélkül, hogy elvesztené élvezeti értékét.
A wulong teát nem ajánlott fogyasztani éhgyomorra és elalvás előtt.
A Tie Guan Yin 铁观音a zöld wulongok legismertebb tagja, édes, virágos, fémes ízű tea. Négy szedése közül az őszi teljes, hosszú utóízű, a tavaszi frissebb, de kesernyésebb, üdébb érzetet ad. Az igazán jó minőségű wulong teák ára hihetetlenül magas, ez az egyik leghíresebb teafajta Kínában. Magasrangú összejöveteleken a felek sokszor ajándékoznak egymásnak Tie Gian Yin-t.
Természetesen ehhez a teához is fűződik legenda. Régen Fujian tartományban élt egy öreg ember, aki teabokrokat termesztett. Minden reggel ellátogatott a helyi Guanyin szoborhoz, hogy friss harmatos teát áldozzon az istennőnek. Egy éjjel, az öreg ember álmot látott. Álmában kisétált az ajtón, ment, ment egészen egy közeli folyóig, ahol aztán megpillantott egy ismeretlen, különleges teabokrot. Másnap reggel amint felkelt, tüstént elment megkeresni a teabokrot. Követte az álmában megismert útvonalat, és a folyónál egy Guanyin szobor mögött meg is pillantotta a csodás növényt. Még sosem látott ilyen fajta bokrot, így kiásta, hogy ültetvényén nevelgesse tovább. Mivel a kincset egy Guanyin szobor mögött találta meg, így az istennőről nevezte el azt.
Tél – vörös tea (fekete tea) 红茶
Ismertető
Kínában a fekete teát vörös teának nevezik a forrázat vöröses árnyalata miatt. Én a következőkben vörös teának fogom hívni, ugyanis a mindenki által ismert angol fekete teától, mind ízvilágban, mind hatásában különbözik. A vörös tea úgy készül, hogy a teacserjéről csak a két legfelső levelet és a rügyet szedik le, amelyeket fonnyasztanak, hogy könnyen sodorhatóvá váljanak. A sodrás során a levelek sejtfalát szétzúzzák, ami elindít egyfajta rothadó erjedést, azaz a fermentáció folyamatát. Ennek az erjedésnek köszönhető, hogy a szép zöld tea levelek megfeketednek, és ázalékuk (maga a tea) is sötétebb színű és más ízű lesz. A vörös teának magasabb a koffein tartalma, mint más fajtáknak.
Télen a levegő lehűl, a föld megdermed, a víz jéggé válik, az állatok visszahúzódnak otthonaikba. Az emberek szervezete ilyenkor meggyengül, mindenki lassabb életritmusra tér át. Télen minden raktározódik. A yin qi a legerősebb, míg a yang qi lappang. A szervezetnek sok alvásra van szüksége, korán feküdjünk le, későn keljünk. Igyekezzünk kevesebb ételt fogyasztani, meleg ruhákkal védeni testünket, s a yin qit. Mivel a vese qi-je könnyen károsodik, a vese-esszenciát kell harmonizálnunk, erősítenünk. Télen főleg meleg, tápláló ételeket és gabonaféléket fogyasszunk, melyek raktározzák a yang qi-t! A vörös tea meleg természete révén, téli fogyasztásra a legalkalmasabb. Segít raktározni és megvédeni a yang qi-t, növeli a szervezet hőjét, melengeti a gyomrot, támogatja a szervezet ellenállóképességét a zord időjárás ellen. Télen zsírosabb ételeket fogyasztunk, a vörös tea pedig hatékony a felesleges zsír eltávolításában.
Hatása
A vörös tea hatóanyagai a thein, a csersavak, az illóolajok és a vitaminok. A thein élénkítő hatása a központi idegrendszeren keresztül serkenti a vérkeringést és a légzést. Az agy több oxigénhez jut, mely által növekszik a szellemi teljesítőképesség. A csersavak nyugtató-stabilizáló hatást fejtenek ki a testi-lelki folyamatokra. Az illóolajak pedig anyagcsere-élénkítő hatásukon túl a tea aromájának alapját is képezik.
A legújabb kutatások szerint az étkezések között fogyasztott vörös tea segít megelőzni a fogszuvasodást, valamint a fogkőképződést. A kutatást a Tea Trade Health Research Association végezte el. Kimutatták azt is, hogy a napjában több alkalommal fogyasztott tea, nem csak a fogkőképződést csökkenti, hanem a fogakat károsító baktériumokra is hatással van. A teafőzetek gátolják és megfojtják azon baktériumok növekedését, amelyek felelősek a fogszuvasodásért.
A kutatásban nem csupán a fent említett intézmény, hanem a svéd Göteborg Egyetem, és az amerikai Iowa Egyetem is részt vett. A fog felületére lerakodó réteg több mint 30-féle baktériumot tartalmaz, amelyek megkapaszkodnak a fog felületén, és olyan savat termelnek, amely közvetlenül felel a fogszuvasodásért. De ez a lerakódás a felelős a fogínnyel kapcsolatos betegségekért is. A vörös tea egyik különleges hatóanyaga a polifenol, mely elpusztítja ezeket a baktériumokat. A teának hatása van a baktérium enzimekre is, valamint megelőzi annak a ragadós anyagnak a kialakulását, ami a fogkövet a foghoz rögzíti.
Természetesen a fogszuvasodás megelőzéséhez a teának valóban vörös teának kell lenni, cukor, tej és méz nélkül. De azt is hangsúlyozni kell, hogy a vörös tea öblögetés nem helyettesíti a hagyományos szájhigiéniát.
Ezenkívül a vörös tea sok – az antioxidánsok csoportjába tartozó – polifenolt tartalmaz. Ezek az anyagok megkötik, hatástalanítják a szabadgyököket, amiknek sejtkárosító hatásuk van. A polifenol egyik fajtája akadályozza az olyan enzimek működését is, amik negatív folyamatokat indíthatnak el az emberi szervezetben. A teában levő antioxidánsok neutralizálják a szabad gyököket, amelyek a test sejtjeit károsítják és betegséghez vezetnek. Két nagy nemzetközi tudományos szimpózium is foglalkozott a tea hatásaival; két tanulmányt is bemutattak, melyek szerint a rákmegelőző hatása a teában levő antioxidánsoknak szignifikánsan hatásosabb, mint ami a gyümölcsökben és zöldségekben kimutatható – egy pohár tea ilyen szempontból jelentősen felülmúlhatja egy alma hasonló hatását.
A vörös tea fogyasztásáról elmondható, hogy az orvosi irodalomban fellelhető vizsgálatok szerint is elősegítheti a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzését, de emellett kedvező hatása lehet a magas vérnyomás, gyulladásos ízületi betegségek, fogászati betegségek megelőzésében is. Miután kedvezőtlen mellékhatás nem várható, csak a koffeintartalmat kell bizonyos fokig figyelembe venni, így napi 2-4 csésze vörös tea fogyasztása széles körben ajánlható.
Ennek a teafajtának a gyomorra gyakorolt jótékony hatása egész Ázsiában ismert. Ha a zöld teát éhgyomorra fogyasztjuk, nem várt rosszullét következhet be. Ez a benne található savaknak köszönhető; ha ezek üres gyomorba jutnak, nem kívánt hatás léphet fel. A vörös tea hasonló módszerrel történő fogyasztása nem vált ki ilyen hatást. Az ok a fermentációban rejlik. Mint már tudjuk, a vörös tea az erjesztés folyamatát tekintve a legmagasabb szinten áll. A folyamat alatt a savak bonyolult kémiai reakcióknak köszönhetően elvesztik a gyomorra gyakorolt kedvezőtlen hatásukat. Ezután a kedvezőtlen hatás pozitívvá válik, és még az emésztést is lehet támogatni vele.
A vörös teát kétféleképpen szokás fogyasztani. Az egyik a hagyományos, „valódi” teaként történő fogyasztása. Kínában régen csak ez a szokás létezett. Azonban hála a nyugati üdítő cégek terjeszkedésének, egy ideje már itt is teret hódítottak a különböző fekete teából készült üdítőitalok. Megjelentek az elhízott, pattanásos bőrű kínaiak, holott régen ez a régió épp az egészséges életmódról volt híres. De ez egy másik történet. Tehát az első fajta fogyasztási mód a tea főzetének „tisztán”, ízesítők nélküli fogyasztása. Ennek külön teaszertartása is van, az úgynevezett gong fu tea. (Erről még máskor lesz szó.) A vörös tea levelek belsejében megbúvó értékek, a tea különleges zamata csak ezt az elkészítési módot követően bontakozik ki.
A másik fogyasztási mód, a már emlegetett nyugati cégek „remeke”. Ez nem más, mint a „finom és egészséges” cukrozott, citromsavazott, ízfokozókkal és színezékekkel teli, de egészségre „ártalmatlan”, a fekete teát tönkretevő üdítőitalok.
Elkészítése
Fogyasztásánál figyeljünk oda, hogy kihűlt állapotban ne használjuk fel. Ekkor ugyanis egyrészt a gyomorra gyakorolt kedvező hatás elvész, másrészt a teában rejlő értékes összetevők is csökkennek.
Jelenleg a teapiacon fellelhető vörös tea leveleknek négy fajtáját különböztetjük meg. Ez a négy csoport a levelek formája alapján: hosszúkás, feltekert, kocka (darabka) és kis kerek alakú. Ezek közül a két legfontosabb fajta, a hosszúkás és kis kerek alakú levél, melyek a vörös tea jelképei.
A hosszúkás levél a kínai vörös tea hagyományos alakja. Elkészítésénél agyag vagy porcelán kannát válasszunk. A leveleket helyezzük a kannába, majd a 95-100 fokos vizet magasról öntsük bele. Ezután fedjük le, és három perc múlva fogyaszthatjuk.
Minden évszak kedvelt teája – a fehér tea 白茶
Ismertető
A rügyekből és a nagyon friss levelekből álló teák közül a fehér teák a legfinomabbak, a legízletesebbek, ezek vannak a legjobb hatással a szervezetre. A leveleket vagy áztatják, vagy a napon szárítják. A fehér teát termő ültetvények közül már csak nagyon kevés maradt, ezek közül a legtöbb a kínai fennsíkon található. Itt még a hagyományos, a császári időkből származó szüretelési módszert alkalmazzák. Az elnevezése is "császári szüret", amelynek az a lényege, hogy az ágról csak az első kis hajtáslevelet és a friss rügyet szedik le. Ha csak magát az apró rügybimbót szüretelik, akkor azt ezüst teaként (Ezüst Tűk) hozzák forgalomba. A fehér tea és az ezüst tea feldolgozása is "szűz", azaz ezek is beletartoznak a szűztea fogalomkörébe.
A kínai Fujian tartományból származó növény történetét mítoszok és legendák övezik, a császárok az örök élet elixírjének egyik alkotóelemét tisztelték benne. Fekete és zöld rokonaihoz hasonlóan a fehér tea is jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre, termesztése pedig különös gondoskodást és szakértelmet igényel. A dél-kínai Fujian tartomány hegyoldalain termesztett fehér tea igazi ritkaság, amelyet már az ókorban is különös tisztelet övezett. A hagyomány szerint a fehér tea halhatatlansággal ajándékozta meg fogyasztóját, ezért több mint ezer évig csak a császárok kiváltsága volt. A legendákkal övezett növény termesztése is méltó volt híréhez: alapos botanikai megfigyelések után, csupán az év két napján lehetett szedni, s a császár italához kizárólag szűzleányok érhettek, akik egy aranyolló segítségével gyűjtötték be a tearügyeket.
Hatása
A fehér tea élettani hatásai bizonyítottan egyedülállóak. Természetes antioxidáns tartalma a zöld teában található mennyiség kétszerese.
Nem csupán az ókori Kínában tisztelték kedvező hatásai miatt ezt a zöldes-fehér növényt, hanem napjaink modern kutatólaboratóriumaiban is bebizonyosodott: a fehér tea kiváló hatást gyakorol az emberi szervezetre. Ez elsősorban rendkívül magas antioxidáns-tartalmának köszönhető. Támogatja az immunrendszert a vírusok és a veszélyes fertőzéseket okozó baktériumok elleni harcban. Kiváló hatása miatt használják nyári nátha és fogfájás esetén. Fluoridban gazdag, így segít megelőzni a fogkő kialakulását. Mivel a fehér tea a legkevésbé fermentált a teák közül, így magasabb a polifenol tartalma, ezért a teák közül a leghatásosabb a rákos sejtek elleni küzdelemben. Tévhit, hogy nem tartalmaz teint. Koffein tartalma nagyon ideális, így megfelelő módon javítja a koncentráló képességet. A fehér tea alacsony nátriumtartalmú, ugyanakkor a káliumtartalma magas, ami az egészséges izomműködést segíti.
Nem csupán az ókori Kínában tisztelték kedvező hatásai miatt ezt a zöldes-fehér növényt, hanem napjaink modern kutatólaboratóriumaiban is bebizonyosodott: a fehér tea kiváló hatást gyakorol az emberi szervezetre. Ez elsősorban rendkívül magas antioxidáns-tartalmának köszönhető. Támogatja az immunrendszert a vírusok és a veszélyes fertőzéseket okozó baktériumok elleni harcban. Kiváló hatása miatt használják nyári nátha és fogfájás esetén. Fluoridban gazdag, így segít megelőzni a fogkő kialakulását. Mivel a fehér tea a legkevésbé fermentált a teák közül, így magasabb a polifenol tartalma, ezért a teák közül a leghatásosabb a rákos sejtek elleni küzdelemben. Tévhit, hogy nem tartalmaz teint. Koffein tartalma nagyon ideális, így megfelelő módon javítja a koncentráló képességet. A fehér tea alacsony nátriumtartalmú, ugyanakkor a káliumtartalma magas, ami az egészséges izomműködést segíti.
A nyomelemek közül a nikkel, króm, mangán és vastartalma jelentős. A vas jelentősége a vérszegénységben, a króm a vércukorháztartásban játszik szerepet, míg a mangán a csontanyagcserével kapcsolatban lehet fontos a szervezetnek. Nagyon kíméletes a gyomorhoz, mivel kevés a csersav benne.
Elkészítése
A fehér tea egyik elkészítési módja a következő: a teáskészletet először forrázzuk le, majd a leveleket tegyük bele „pihenni”, hogy hozzászokjanak a meleghez. 5 gramm levélhez 150 ml víz szükséges. A víz legyen 95 fok feletti. A leforrázást követően fedjük le, majd 5 perc múlva kész is az első forrázat. A második forrázathoz már csak 3 perc szükséges. Egy adagnyi fehér teát négyszer-ötször is leforrázhatunk.
Az egyik legjobb fehér tea a Bai Hao Yin Zhen 白毫银针. Elkészítése során használhatunk üvegpoharat és porcelánkannát is. Üvegpohár esetén vegyünk 2 gramm levelet, és 70 fokos vízzel nyakon öntve áztassuk őket körülbelül 10 másodpercig. Ezalatt a levelek hozzászoknak a meleghez, s ezután már forró 90 fokos vizet is ráönthetünk. Egészen sokáig, akár 10 percet is áztathatjuk.
Egy másik jó fajta fehér tea a Bai Mudan. Eredetlegendája meseszerűen kezdődik, egy fiatal hivatalnokról szól, aki megelégelte az udvarban látott végtelen korrupciót, a vesztegetések egymásba érő láncát és elhatározta, hogy felhagyva addigi életmódjával, visszavonul, s anyjával más vidékre költözik. A hazafelé tartó úton egyszercsak addig még sosem érzett, fantasztikus illat vette körül. Megkérdezett egy éppen ott álldogáló öregembert, honnan jön az illat. Az öreg azt válaszolta, hogy az illat forrása a közeli tónál növő tizennyolc peóni virága. A fiatal hivatalnok meglátogatta a tavacskát a gyönyörű virágokkal, és úgy döntött, hogy ott telepszik le. Egy nap az anyja súlyosan megbetegedett. A fiú elindult orvosságnak való gyógyfüveket keresni, de hosszas keresgélés után sem talált semmit, és elfáradva rogyott le egy hatalmas fa alá. Álmában az előző öregember jelent meg, aki azt mondta neki, hogy fogjon ki egy pontyot a tóból, és egy új tea levével főzze meg. Hazaérve elmondta anyjának az álmot, amin mindketten megrökönyödtek, anyja ugyanis ugyanezt az álmot látta. Azonnal a tóhoz indult és sikerült is egy pontyot fognia. Egy perc sem telt belé, hatalmas vihar kerekedett a környéken, a peónik közé villám csapott, s azok teafákká változtak. Peóni múltjukra csak annyi emlékeztetett, hogy a tea levelek felszínét bolyhos, puha szőrzet borította. A fiú levest főzött a halból és a teából. Anyja állapota jól láthatóan javult, és arra kérte a fiút, hogy ápolja a teafákat. A fiú hozzálátott, és attól fogva csak a teákkal foglalkozott. Egy nap édesanyja halhatatlan lett, és ma is a helyiek között él, a teákat gondozva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése