A köszvény diétás kezelése
A köszvény kialakulásának oka a szervezet purin anyagcsere zavara. Ilyenkor a szérum húgysavtartalma magasabb a kelleténél. Ebből a túltelített oldatból a húgysav a szövetek közé áramlik (főleg az ízületekbe) és gyulladás alakul ki.
A köszvényben kulcsszerepet játszó húgysav a sejtmaganyagcsere, a purinbázisok lebontásának végterméke, amely a vizelettel ürül ki a szervezetből.
A szérum húgysavszintjét a szervezet saját sejtjeinek lebontásából felszabaduló purinbázisok és a táplálékkal felvett purin határozzák meg.
Az étrendi kezelés célja a szérum húgysavszint csökkentése. A szokásos táplálkozással naponta 600-1000 mg purin jut a szervezetbe. A diéta során ezt a mennyiséget 200 mg alá csökkentjük.
Ha elhízott betegről van szó, fontos a testsúlycsökkentés, de nagyon lassú ütemben, mivel az éhezés a szervezet saját anyagainak lebontása kapcsán emeli a húgysavszintet.
Az ételek zömét azok az élelmiszerek alkossák, amelyek egyáltalán nem, vagy csak minimális mennyiségben tartalmaznak purint. A mérsékelten nagy purintartalmúakkal színesítheti étrendjét, viszont csak heti 1-2 alkalommal válasszon a nagy purintartalmúak közül. A különösen magas purintartalmú élelmiszerek fogyasztása egyáltalán nem ajánlott.
Nem- vagy csak minimális mennyiségben tartalmaznak purint:Tojás, tej, tejtermékek, zsiradékok (a sertés- és baromfizsírok kerülendők, kis mértékben napraforgó-, olívaolaj és margarinok használhatók), gyümölcsök, gyümölcslevek, zöldségfélék nagy része (kivéve spárga, hüvelyesek), a burgonya és a diófélék.
Mérsékelten nagy purintartalmúak:Liszt, lisztből készülő termékek (mivel az élesztő magas purintartalmú, kenyér fogyasztása kis mennyiségben ajánlott), kelbimbó, kukorica, rizs, karfiol, gabonapelyhek, paraj, a legtöbb tengeri hal, rákok, kagylók.
Nagy purintartalmúak:Hüvelyesek( zöldborsó, szárazbab, lencse), spárga, édesvízi halak, húsok, húskészítmények, szalonna, tonhal, libahús, tőkehal, makréla, ürü, fogoly, galamb, pulyka, borjú, szarvashús stb.
Különösen magas purintartalmú élelmiszerek:Velő, vese, máj, szardínia, borjúmirigy, élesztő, szív, hering. (fogyasztásuk tilos!).
Mindemellett mérsékelni kell a fehérjefogyasztást 0,8 mg/testtömegkilogrammot ne haladja meg (ez felnőtt embernél kb. 50-60g/nap).
Bőséges folyadékbevitel segíti a purin kiürítését, ezért naponta 2-3 liter folyadékot javaslok, legjobb a tiszta víz vagy szénsavmentes ásványvíz, semmiképp sem a cukrozott üdítőitalok..
Teát, kávét, kakaót napi 1-2-szeri alkalommal lehet fogyasztani.
Élelmianyagok purintartalma (mg/100g): | |||
Fehér liszt | 15 | Paraj | 80 |
Sör | 16 | Hüvelyesek | 150 |
Barna kenyér | 40 | Spárga | 150 |
Kelbimbó | 40 | Édesvízi halak | 190 |
Kukorica | 40 | Húsok | 190 |
Rizs | 40 | Velő | 250 |
Karfiol | 50 | Vese | 250 |
Gabona pelyhek (búza,rozs,árpa) | 65 | Máj | 300 |
Tengeri rákok,halak,kagylók | 75 | Szardínia | 360 |
Borjúmirigy | 1270 |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése